сезона: 1

епизода: 2 - документарна серија

Содржина

"Туѓман се и сам бојао да га његови сурадници не прислушкују!" тврди за серију "Хрватски премијери особно" Јосип Манолиќ, суоснивач ХЅ-а и други хрватски премијер (коловоз 1990. - српањ 1991.). Епизода посвеќена Јосипу Манолиќу прати његово одрастање у Калиновцу, рад у првим илегалним ќелијама СКОЈ-а, одлазак у партизане и дјеловање у злогласној ОЗНИ. Манолиќ открива зашто је био за ликвидације непријатеља комунистичког покрета тијеком и послије 1945. године те како се средином '90-их разишао с др. Фрањом Туѓманом којег је своједобно учланио у СКОЈ.
"Посебан је осјеќај кад први пут добијете пиштољ!" - описује свој револуционарни портрет Јосип Манолиќ. "Манолиќ је припадао организацији која је ликвидирала стварне, али и потенцијалне непријатеље партије", сматра бивши дужносник хрватских тајних служби др. Иво Лучиќ. У епизоди, Манолиќ свједочи о тешком одрастању у Билогори и раној борби за радничка права, дугогодишњем познанству и разговорима у четири ока с др. Фрањом Туѓманом. Присјеќа се и пријатељства са Стевом Крајачиќем, једним од најближих сурадника Јосипа Броза Тита, што за серију потврѓује и Будимир Лончар, бивши југославенски министар вањских послова. Манолиќ први пут открива све о највеќој обитељској трагедији, одласку његовог брата у усташе и погибији у сукобу с партизанима. О улози Манолиќа у оснивању ХЅ-а, те пријатељству и разлазу с др. Фрањом Туѓманом, за серију говоре бивши високи дужносници Владе, хрватских тајних служби и ХЅ-а - Владимир Шекс, Ивиќ Пашалиќ, Перица Јуриќ, др. Иво Лучиќ и други.
Монтажер: КАРЛО ГОРУП
Сниматељ: ДУБРАВКО ЌУК
МиссАрт за ХРТ 2017.

Слики

Хрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип МанолиќХрватски премијери особно: Јосип Манолиќ

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Пси: Неиспричана прича (2017)

    image
    Пси су много више од само вољених љубимаца – у почетку су били дивљи грабежљивци, но тијеком времена доживјели су велике промјене. Нова серија Дисцоверy Цханнела...
  • Свијет без НАСА-е (2020)

    image
    Истраживања свемира која ради НАСА утјечу на наш свакодневни живот, од свјетске финанцијске мреже до хране коју једемо.
  • Ловачки клуб

    image
    Документарна емисија о лову.
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.