сезона: 2

епизода: 6 - документарна серија

Содржина

У посљедњој епизоди водимо вас у мјесто Вис, утемељено прије 2400 година. Богата је повијест остала ту, на копну и у подморју. И на самом уласку у спасоносну, мирну, вишку луку, хрид Волиќи крије један такав антички терет с расутим амфорама на дну. Вис је био богато мјесто, с бројним палоцима, вилама. Дио богатства сигурно може захвалити и вриједним тежацима и даровима вишког поља. Стога није ни чудо да су се за њега отимали велики и водили поморске битке. И трговци су у давна времена били наоружани топовима о чему свједоче остаци потопљеног, претпоставља се, брика. Данас су остали још само брончани топови на дну. На истој страни крије се лијеп потопљени пароброд Бријуни. А ту на оточиќу Равнику, на којем почива пароброд Бријуни, природа је створила лијепу и пространу Зелену шпиљу. О богатству подморја отока Виса најбоље говори слика. У шареном колажу пужева, горгонија, алги и риба за око су нам запели ракови. За неке сасвим обични, но њих 1500 врста живи у Јадрану и нама се чини да баш сваку врсту можемо пронаќи у подморју Виса. Разне врсте - разне прилагодбе. Раковице се маскирају, козице се закопавају, хлапови пријете клијештима. Но, ипак је више рачиќа и ракова о којима ништа не знамо, осим да су прелијепи, попут можда најљепшег рачиќа - Гнатхопхyллум елеганс.
Текст: Невенка Некиќ и Хрвоје Врдољак
Стручни сурадници: Звонко Наѓ, Едо Богдановиќ, Синиша Водопија, Синиша Ижаковиќ

Слики

Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)Хрватско подморје: Вис (2. дио)

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • TG3 Chi è di scena

    image
  • Трговци аутомобилима (2003)

    image
    Придружите се искусном трговцу аутомобилима Микеу Бреwеру и врхунском механичару Едду Цхини док пролазе кроз аутомобилске авантуре. Главни задатак серије Трговци...
  • Мартин Цлунес - Отоци Америке (2019)

    image
    Мартин Цлунес, британски глумац, Тв водитељ, редатељ и комичар, креќе на епско путовање. Жели открити како изгледа живот на отоцима уз обале Сједињених Америчких...
  • Geo 360 (1999)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.