poster

Информер

Informer

Mагазин | хрватска

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

сезона: 1

епизода: 53

Содржина

У овотједној емисији 'Информер' истражује зашто су обртници, али и многи граѓани, у банкама остали без допуштених прекорачења. Промјене обрачуна националних трансакција у кунама посљедица су прошлољетног увоѓења СЕПА-е, јединственог подручја плаќања у еурима. Наиме, по новоме, шифре за исплату предујма дохотка - оно што обртници себи исплате након што подмире све обвезе - нема. Нема дохотка - нема ни минуса. Банке би могле интерним правилима редефинирати односе према обртницима, али то или не чине или их максимално дестимулирају.
Нитко нема бољи увид у наше стање и податке од банака. Тек су малени корак иза њих телекоми који радо и пречесто користе наше податке. Наиме, прописима ЕУ-а о заштити података регулирано је да се особни подаци могу обраѓивати само у неким ситуацијама, но тога се телекоми слабо или никако не придржавају. Питају за ОИБ телефонским путем, и без икаквога уговора, потписа и сугласности активирају додатне услуге које се, наравно, додатно плаќају. Новинари 'Информера' доносе више у овотједном издању.
'Информер' указује на промјене на тржишту рада на које и у Хрватској улазе 'власници' нових занимања, запосленици новог, дигиталног доба. Технолошке су промјене у кратко вријеме донијеле безброј промјена и у радним односима. Све је више хонорарних послова, у најбољем случају на одреѓено, ради се од јутра до сутра и уз максималну доступност. Нове раднике нитко још није стигао правно заштитити, чак ни синдикати.
Нова занимања дјеломично расту и у туризму, точније у економији доживљаја. Сунце, плаже и море одавна нису довољни. Траже се догаѓаји који се памте и незаборавна искуства. Примјерице, можемо посјетити Схакеспеареов родни град и само проќи кроз њега, али можемо и погледати његову представу, обиќи родну куќи, попити традиционални енглески чај и проживјети потпуно искуство. Управо је зато економија доживљаја у Великој Британији десет пута брже растуќа индустрија од 'обичног' туризма. 'Информер' истражује што ми можемо научити од њих.

Слики

ИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформер

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Na lepše

    image
  • Monitor (1965)

    image
    Monitor is a German TV magazine of the ARD with mostly political topics.
  • Littoral

    image
  • Hallo Deutschland (1997)

    image
    The tabloid magazine presents emotional stories about people in Germany and around the world.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.