сезона: 1

епизода: 6 - Ice Worlds

Содржина

Ово је пут у поларне крајности нашег планета гдје су Арктик и Антарктик готово цијеле године оковани ледом. Кад Сунце напусти један пол и отпутује према другом, ти смрзнути свјетови пролазе кроз највеќу годишњу трансформацију - од потпуног мрака и оштрих температура поларних зима до поноќног љетног Сунца које не залази.
Слиједеќи путове великих поларних истраживача, камере документарне серије Планет Земља одлазе у најзабаченију дивљину. С помоќу хеликоптера Краљевске морнарице на броду ХМС Ендуранце ББЦ-јева екипа из зрака снима невјеројатне призоре храњења грбавих китова. Истодобно, рониоци снимају китове и испод воде и откривају нам како китови стварају мрежу мјехуриќа не би ли се дочепали свог плијена.
Поткрај антарктичког љета Сунце напушта пол и одлази на сјевер. Море које окружује континент се смрзава, санте леда се повеќавају и тако удвостручују површину Антарктика. Док сав живи свијет бјежи на сјевер, пингвини тек долазе. Више од девет мјесеци Планет Земља прати те отпорне птице у њиховој шетњи преко залеѓеног мора до мјеста парења кад се цијела колонија претвара у један јединствени, динамични организам.
Кад Сунце стигне на Арктик, залеѓени оцеан окружен континентима почиње се мијењати. Поларни медвјед провео је зиму на леду ловеќи туљане, но сада се његов бијели свијет дословно топи. Документарац приказује како мужјак преплива више од сто километара у потрази за сантама леда с којих ќе ловити туљане. Неријетко медвјед зарони, а испод површине воде с лакоќом остаје и дуље од двије минуте чиме доказује да је једнако вичан животу под морем као и на копну. Напокон, воѓен глаѓу, стиже на оток на којем се паре моржеви. Сав очајан напада их, но након праве борбе дивова ипак извлачи дебљи крај.
Након двије године документарац наставља причу о двоје младунчади коју је започео на почетку серије. Младунци су сад неовисни и морају се сами изборити за опстанак у дивљини у којој климатске промјене мијењају ледени свијет.

Слики

Планетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата ЗемјаПланетата Земја

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Српски јунаци средњег века (2017)

    image
    „Српски јунаци средњег века“ је играно-документарна ТВ серија реализована према идеји глумца и редитеља Радоша Бајиќа. Овај телевизијски пројекат гледаоцима...
  • Explained (2018)

    image
    A documentary series that looks to explore the big questions of today.
  • Најсмртоносније животиње света (2010)

    image
    Ова нова серија прати најнапетије тренутке животињског лова кроз епизоде пуне акције. Видјет ќете како грабежљивци повеќавају предност ловеќи у групама и зашто су...
  • Савршени планет (2021)

    image
    Земља је савршен планет. Креќе се орбитом на савршеној удаљености од Сунца. Нагнута је под најбољим кутом и има мјесец пристојне величине да остане у равнотежи....
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.