Меѓународни ТВ магазин који афирмира средњоеуропске земљописне, повијесне и културне посебности, људске досеге и друштвене вриједности. На идеју о покретању транснационалног магазина дошао је 1978. Г. Зиесел док је за ОРФ извјештавао из Венеције о оснивању Радне заједнице Алпе–Јадран. Прво је покренуо радијску емисију са сједиштем у Гразу, а 1982. у стварању телевизијске иначице придружили су му се В. Боццарди, Г. Деганутти, Б. Бергант и Б. Лентиќ с РТЗ-а. У једном је раздобљу окупљао 17 јавних радијских и ТВ сервиса из седам земаља: Аустрија (ОРФ), Баварска (БР), Италија (РАИ Болзано и Трст), Хрватска (ХРТ), Маѓарска (МТВ), Словенија (РТВ Словенија) и Швицарска (РТСИ Лугано). Уреѓује се заједнички и емитира у свим земљама у истом облику и садржају. До 1990. био је медијски феномен, јер је спајао јавне или државне телевизије једне несврстане земље, неутралних земаља те земаља чланица НАТО-а и Варшавскога пакта, па је често називан претходницом Еуропе регија. Освојио је десетак награда, укључујуќи Цивис Аwард за интеграцију и културну разноликост Еуропе 2007. На ХТВ-у припада у најдуговјечније еуропске ТВ копродукције. Уз сталну ауторску и менторску подршку Б. Лентиќа и након умировљења 1994, емисију потписује Ѓ. Томљеновиќ, од 2002. уредница је Д. Марјановиќ, којој се 2011. придружује Б. Вучковиќ – заједно покреќу интернетску иначицу емисије алпедунавјадран.хрт.хр – а након његова одласка у мировину 2014. Ж. Лозо те од 2015. Г. Шкаљац-Наранчиќ. Стални је водитељ од 1990. М. Кокот, реализаторица од 1996. Д. Гаковиќ.

Се прикажува на каналите:

HTV4  

Беше на каналите:

HTV1  

Следна епизода:

сабота
18:25
Алпе Дунав Јадран
недела
02:37
Алпе Дунав Јадран
Препораки
  • Littoral

    image
  • Гранд магазин

    image
    Емисија колажног типа у којој се обраѓују различите друштвене, естрадне, спортске теме. Емитује се уживо из Грандовог студија на Кошутњаку И сваког радног дана...
  • Klima Update (2021)

    image
  • À l'Affiche

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.