Содржина:

Поновно приказујемо пет епизода популарнознанствене серије 'Записано у костима 2'. Полазишна точка у свакој епизоди је костур једне особе, пронаѓен на неком од хрватских археолошких налазишта, те његова форензичко-антрополошка и биоархеолошка анализа. То значи да одреѓујемо спол, висину, доживљену доб, присутност различитих траума и болести те покушавамо утврдити животне навике. Када је могуќе, одреѓује се и узрок смрти. Сви добивени подаци користе се како би се реконструирао живот не само те особе, веќ и заједнице у којој је живјела. Но овај помало сухопаран опис крије невјеројатне приче о животима наших древних предака, у чије тајне покушавамо продријети. Из тмина прошлости, након стотина година, пред нама израњају и разоткривају се најљепше љубавне приче, драматичне судбине оних који су друкчији, несретне дјечје смрти, животи ратника луталица, окрутни сукоби и веќ заборављене смртоносне болести. У оживљавању фасцинантне прошлости форензичном антропологу и биоархеологу др. сц. Марију Шлаусу, који води кроз све епизоде, помажу врхунски стручњаци из различитих подручја - археолози, повјесничари, етнолози, повјесничари умјетности, музеалци, лијечници итд., од Загреба, Дубровника, Задра и Шибеника, до Дублина и Будимпеште. Наслови епизода су: 1. Мала од Цаске, 2. Лубања из Јопиќеве шпиље, 3. Гастарбајтер из Ваќана, 4. Ромео и Јулија из Винковаца и 5. Кости свуда око нас.

Препораки
  • Необјашњиво са Вилијамом Шатнером (2019)

    image
    Знанственици су укључени у бескрајну потрагу за разумијевањем големог свемира у којем живи наш планет. Постоје ли галаксије сличне нашој? Могу ли бити способне...
  • Le point (1980)

    image
    "Le Point" was a Quebecer television program broadcast on Radio-Canada from 1981 to 2006. It offered reports or interviews on current events.
  • #chicenVF

    image
    Fashion, design, gastronomy and art de vivre... Lifestyle experts chat with Katherina Marx, an enthusiastic ambassador for French style.
  • Zapis

    image
    Ова емисија представља својеврсну разгледницу Црне Горе. Аутор и водитељ Миомир Марош, идеје за емисију добија од гледалаца који желе да представе своје крајеве и...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.