"Ако је ишта константа у људској повијести, то је жеља сваког од нас да буде запамќен. Кеопсова пирамида, Партенон или Тај Махал монументални су изрази те жеље. Но што је с оном војском безимених, чији су животи такоѓер писали повијест, али си нису могли подизати споменике?". Ријечи су то др. Марија Шлауса, вјеројатно најпознатијег хрватског форензичног антрополога и биоархеолога, уједно и коаутора серије Записано у костима.
Управо из жеље да се позната повијест исприча с гледишта непознатих људи настала је знанствено-документарна серија у чијем је фокусу костур неке од особа која је живјела на подручју данашње Хрватске, од праповијести до данас.
Средишње мјесто сваке епизоде лабораториј је Антрополошког центра ХАЗУ у којем дјелују др. Шлаус и његов тим. Осим њих, на расвјетљавању случајева помажу им и најистакнутији хрватских знанственици и стручњаци различитих струка (археолози, повјесничари, етнолози, повјесничари умјетности, лијечници, музеалци...).
Кроз пет епизода, на темељу форензично-антрополошке анализе коштаних остатака, др. Шлаус и његови сурадници покушавају открити тко је та особа била, како је живјела те како и од чега је умрла. Реконструирајуќи живот и смрт сваке од особа, те реконструкцијом увјета и квалитете свакодневног живота, реконструирамо и живот цијеле заједнице, али и бацамо ново свјетло на повијест која нас је увелике одредила.

Беше на каналите:

HTV3  HTV4  HTV1  

Препораки
  • Дивље краљевство (2016)

    image
    Савут је место где је закон природе доведен до крајњих граница, а понекад и преко њих. Кроз шест епизода гледаќемо како циклус годишњих доба утиче на сваки клан...
  • Шарански риболов са Стојаном Радосављевиќем

    image
    Камере емисије "Шарански риболов" са Стојаном Радосављевиќем у стопу прате познатог спортског риболовца и биљеже све његове пустоловине. Стојан је активан тијеком...
  • Необјашњиво са Вилијамом Шатнером (2019)

    image
    Знанственици су укључени у бескрајну потрагу за разумијевањем големог свемира у којем живи наш планет. Постоје ли галаксије сличне нашој? Могу ли бити способне...
  • Региоскоп

    image
    Документарни филмови.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.