У јеку припрема измена Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и најавама реформе система социјалне заштите, ТВ Прва доноси актуелно-документарни серијал „БУКА И БЕС“ који се бави проблематиком малолетничке деликвенције и начинима правног и ван-правног друштвеног одговора на овај проблем.

Да се ради о једном од горуќих проблема нашег друштва, говори низ забрињавајуќих података.

Малолетници у просеку годишње почине око 7500 кривичних дела, а бруталност и насилничко понашање бележе забрињавајуќи тренд раста. Деца која врше кривична дела све су млаѓа, порасло је и учешќе деце у вршењу кривичних дела са групом одраслих који припадају слоју криминогеног друштва, али и њихова злоупотреба. Све присутнији су меѓувршњачки групни обрачуни, прекидање редовног школовања, навијачки вандализам, нетолерантност на националну и верску различитост, алкохолизам и коришќење дрога.

Бурни период деведесетих година, дуги период транзиције, економске кризе и пораст укупног криминала, утицали су на урушавање система вредности, увеќање дисфункционалних породица и структурно разарање друштва у целини. Са друге стране, прилагоѓавање законодавних и других прописа европским стандардима (који предвиѓају даљу хуманизацију изрицања казни и третмана малолетничке деликвенције) поларизују друштво на оне који васпитни правосудни модел подржавају и оне који га критикују. И коначно, (не)постојеќе мере превенције и ресоцијализације, као и меѓусекторска неповезаност институција система чине да и стручњаци у овој области сматрају да обављају Сизифов посао.

Проблем малолетничке популације, тако се јавља као озбиљно питање које тражи адекватне одговоре.

Високим квалитетом садржаја и уз највише продукционе стандарде, овај серијал анализира ситуацију о области малолетничке деликвенције, доноси мишљења експерата из свих сегмената који се баве овом проблематиком (од полиције, преко центара за социјални рад, школа, правосуѓа и установа у којима се спроводе мере према малолетним учиниоцима кривичних дела) и сведочења штиќеника из Завода за васпитање деце и омладине „Васа Стајиќ“ и Васпитно поправног дома Крушевац, те осуѓеника из малолетничког затвора – Казнено поправног завода Ваљево.

Пажња је посвеќена проблему вршњачког насиља и недовољним мерама да се оно умањи, као и чињеници да су управо то разлози због чега и највеќи број малолетничких убистава представља наставак малолетничких конфликата. Отвара се и питање немоќи државе да регулише проблем малолетних деликвената млаѓих од 14 година који су кривично неодговорни и законих и третира као децу, а за које не постоје специјални програми нити су предвиѓене установе у којима би са њима били спровоѓени васпитно-корективни програми.

Квалитету серијала доприноси оригинално компонована музика и богато илустровање теме (актуелним снимцима, драматизација/реконструкција догаѓаја, видео графика и анимацијом) ураѓено по највишим професионалним стандардима документаристичке ТВ форме.

Беше на каналите:

Prva  

Препораки
  • Полиција за животиње у Филаделфији: Специјално издање (2008)

    image
    'Полиција за животиње - Пхиладелпхиа' бори се против злостављања и окрутности према животињама. Овај серијал доноси Вам нецензуриране приказе животиња над којим...
  • Изум

    image
    Откријте неке од најузбудљивијих производа које су створили еуропски знанственици и подузетници. Ова серија покрива све, од новог начина уштеде енергије до...
  • Златне руке

    image
    Стара изрека каже "што му очи виде, то руке направе". Вештине које ќете имати прилику да видите у серијалу "Златне Руке" на најбољи начин описују менталитет и...
  • Необјашњиво са Вилијамом Шатнером (2019)

    image
    Знанственици су укључени у бескрајну потрагу за разумијевањем големог свемира у којем живи наш планет. Постоје ли галаксије сличне нашој? Могу ли бити способне...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.