Оценка на корисникот: 7/10

Содржина

"Звјездани гласник" документарни је филм редатељице Нане Шојлев о утемељитељу модерне астрономије Галилеу Галилеију, који је због својег сукоба с Инквизицијом постао најпроучаванији случај у повијести западне културе. Око његова су се имена исплеле многобројне легенде, а једино што данас поуздано знамо јест да никада није рекао: "Ипак се креќе!". И данас у колективној свијести Галилеово име утјеловљује предоџбу о темељном сукобу знаности и религије и потиче страствене расправе у знанственим и лаичким круговима. Овим се филмом Документарни програм Хрватске телевизије придружује обиљежавању Меѓународне године астрономије и 400. обљетници првог проматрања неба уз помоќ телескопа у знанствене сврхе, за што је заслужан управо Галилео Галилеи.
Галилеова је судбина парадигматска и покреќе низ универзалних питања о односу истакнутог појединца и конзервативне заједнице, сукоба индивидуалности с ауторитетом и здравог разума с догмом, те питања до које смо се мјере спремни жртвовати како бисмо обранили своја увјерења. Та су универзална питања уједно и тема документарца "Звјездани гласник".
"Звјездани гласник" открит ќе нам и неке мање познате чињенице из Галилеовог приватног живота. Филм је сниман у Хрватској и Италији, уз судјеловање угледних, свјетски познатих знанственика.

Сцеарист:
Продуцент: Sunčana Kunić
Снимател: Tomislav Kovačić
времетраење: 76 мин

Слики

Звјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео ГалилеиЗвјездани гласник - Галилео Галилеи

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.