poster

Приче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеница

Priče s končom iz borše Stanka Ferića: Kulen, kulenica, divenica (2020)

Режисер: Ivo Kuzmanić

Оценка на корисникот: 6.5/10
(2 гласови)

Содржина

Далмацију не чине само рибе и шкољке. Она је веќ стољеќима одана и свињетини, као и производима направљеним од ње. Кулен, куленица и дивеница три су назива која се у шибенском крају односе на исто - крвавицу; с тиме да, осим у називљу, постоје и разлике у састојцима, од мјеста до мјеста. Један је од тих састојака и неизоставни паздељ или паздеј, самоникла дивља луковица, чије влати куленицама дају специфичан и незамјењив окус и мирис. А притом, расте на врло ограниченом подручју. Водишки кулен, примјерице, посебан је по томе што у њега иде блитва, али не и крв. Но, то је само дио разлика и прича о њима, с којима се сусрео истраживач Станко Фериќ у Водицама, Пировцу, Примоштену Бурњем, залеѓу Скрадина, као и у другим мјестима кроз која је прошао у потрази за овим специфичним, а још увијек врло живим традицијским, типично зимским гастрономским производом, којем су непца становника шибенског краја још увијек врло наклоњена.

Сцеарист: ,
Продуцент: Sanja Ivančin
Уредник: Aleksej Pavlovsky
Снимател: Dušan Vugrinec
Монтажа: Igor Kožić
Наратор: Stanko Ferić

Слики

Приче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеницаПриче с кончом из борше Станка Фериќа: Кулен, куленица, дивеница

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.