Содржина

Документарни филм о Људевиту Јураку (1881.-1945.) прича је о способном, паметном, амбициозном младиќу роѓеном у Залугу, селу код Хума на Сутли, који је дипломирао на Краљевском медицинском факултету у Иннсбруцку гдје је једно вријеме радио као асистент Завода за патолошку анатомију. Професионално се усавршавао у Бечу и Дресдену. Од 1914. до краја живота обнашао је дужности просектора у јавним здравственим заводима у Загребу. Био је једини Хрват који је тада испуњавао високе предувјете за стручни и знанствено-истраживачки рад. Уз то био је професор патологије и патолошке анатомије на новооснованом Ветеринарском факултету у Загребу, професор судске медицине на загребачком Медицинском факултету. Објављивао је признате знанствене радове у угледним еуропским часописима. Значајна је и његова судбено-медицинска каријера у којој сазнајемо да је управо он обдуцирао Стјепана Радиќа након атентата 1928. године те је као судски вјештак судјеловао у процесу против Пунише Рачиќа.
Због његових изнимних стручних референци 1943. је био члан Меѓународнога повјеренства које је истраживало масовне гробнице пронаѓене у западној Украјини код града Винице. Сви чланови повјеренства дошли су до закључка да се радило о масовном погубљењу невиних цивила које се догодило 1938. Др. Јурак је у домовини исте године објавио о томе чланак "Скупни гробови у Виници". Због тога су га ухитили комунисти 15. свибња 1945. Понудили су му слободу ако повуче свој потпис с извјештаја Меѓународног повјеренства. Др. Јурак је то одбио. Осуѓен је на смрт јер је свјесно и злонамјерно ширио пропаганду против пријатељске Совјетске Русије.
У филму судјелују: унука Људевита Јурака, Силва Першиќ, др. сц. Штефка Батиниќ - Хрватски школски музеј; проф.др.сц. Марина Кос - Клинички завод за патологију "Људевит Јурак" КБЦ "Сестре милосрднице" и предсједница Хрватског друштва за патологију и судску медицину; проф. др. сц. Младен Белицза - професор патологије у мировини, проф. др. сц. Жељко Грабаревиќ - Завод за ветеринарску патологију Ветеринарског факултета у Загребу, проф. др. сц. Берислав Јукиќ, професор на Ветеринарском факултету у Загребу у мировини.

Уредник: Lada Džidić Barić

Слики

Цијена истине - прича о Људевиту ЈуракуЦијена истине - прича о Људевиту ЈуракуЦијена истине - прича о Људевиту Јураку

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.