poster

Магнум цримен 1945.

Magnum crimen 1945. (2015)

Документарец | хрватска
Режисер: Nada Prkačin

Оценка на корисникот: 3.1/10
(28 гласови)

Содржина

Средишња тема филма „Магнум цримен 1945. је заповједна одговорност за злочине у којима су без суѓења брутално побијени десеци тисуќа припадника Хрватских оружаних снага, жена, дјеце и стараца. У колонама смрти били су и припадници Словенаца, Срба, Црногораца, Козака и других нација. Зашто се над људима који су бјежали од комунистичког режима страног хрватском биќу тада нису поштивала меѓународна ратна права? Због чега су заробљеници противно њиховој вољи препуштани онима од којих су бјежали? Јесу ли савезничке снаге знале да их предајом партизанским јединицама осуѓују на смрт? Филм одговара на та и још многа друга питања важна за расвјетљавање десетљеќима искривљаване хрватске повијести која своје поклонике има и данас. Осим повјесничара и публициста, одговоре дају и часници британских снага који се добро сјеќају тих збивања. Вјеродостојности садржаја филма придоносе сјеќања преживјелих свједока. Они су данас у дубокој животној доби, али унаточ протоку времена, још увијек у себи носе страшне слике сјеќања. Сјеќања на догаѓаје с крижних, а повијест нас нажалост учи и кружних путева комунистичким методама замрачене хрватске повијести… Продуцентица филма је Ксенија Абрамовиќ, а сценаристица и редатељица Нада Пркачин. Сниматељ и монтажер је Иван Ловриќ, а анимацију и графички дизајн филма радили су Никола Уроиќ и Јосип Нинковиќ. Аутор глазбе је Жељко Барба.

Сцеарист:
Продуцент: Ksenija Abramović

Прегледи


Прегледано од Chil
понеделник, 13 мај 2019 20:18
Magnum Crimen je knjiga Hrvatskog profesora iz 1946 o zločinima NDH u Jasenovcu i zbog sveopširnosti opisa zločina i brojevima koji se pominju bila zabranjena od Komunista. Dakle naziv za ovu emisiju je zapravo ukraden od knjige koja opisuje šta su radili oni o kojima je ova emisija.
Ми се допаѓа прегледот
0 коментари

Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.