Оценка на корисникот: 10/10

Содржина

У повијести еуропске глазбе мало је глазбених обитељи које по бројности чланова који су се бавили глазбом могу стајати уз бок хрватској глазбеној обитељи, обитељи Стахуљак. Наиме, чак њих шеснаестеро, кроз три генерације, бавило се глазбом, па се тако ова наша хрватска обитељ сврстава меѓу најбројније глазбеничке обитељи у Еуропи и то одмах иза обитељи Цоуперин у Француској и обитељи Бацх у Њемачкој, а испред обитељи Гарциа у Шпањолској те гласовите обитељи Страусс у Аустрији.
Обитељ потјече из старе Словачке обитељи Сзтахулyак де Јаблонка која је племиќки наслов добила 1250. године повељом угарско-хрватског краља Беле ИВ. за јуначку обрану кланца Јаблонке против Татара. Данас је Јаблонка мјесто близу пољско-словачке границе у Пољској, на висоравни измеѓу Бескида и Високих Татра. Презиме Стахуљак и данас је тамо често, а пољским се правописом пише Стацхулак.
Говорити о глазбеницима из обитељи Стахуљак значи говорити о духовном искуству обитељске традиције преношења глазбених утјецаја и стилова те о насљеѓивању "с оца на сина" велике стваралачке надарености изњедрене првенствено у скупном куќном музицирању. То је затим отворило пут ка глазбеном образовању те напосљетку утјецало на одабир глазбеног позива као звања, уз друге професије којима су се бавили чланови обитељи Стахуљак. Не можемо заобиќи друштвене активности које су се природно стопиле с њиховим умјетничким стварањем и дјеловањем у мањим "провинцијским" срединама, често као једини облик културне опстојности неког краја.
У филму пратимо животне и професионалне путове петорице складатеља из ове обитељи - Владимира, Милана, Младена, Јурја и Дубравка, као и женски дио ове посебне обитељи, а то су биле оперне пјевачице - Паула, Вишња и Иванка Стахуљак. Наратор је Златко Стахуљак, данас умировљеник, а у својој богатој каријери био је публицист, професор на Музичкој академији у Загребу, академски глазбеник - виолист, интендант Хрватског народног казалишта у Загребу и први хрватски велепосланик у Републици Чешкој.

Уредник: Marija Ramljak
Снимател: Damir Bednjanec
времетраење: 60 мин

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.