Содржина

У вријеме Домовинског рата, 1992. године, дошао је у Хрватску, као војни проматрач УН-а, британски часник Марк Граy са задатком надгледања подручја тзв. сектора Југ и његове кризне точке - окупиране бране Перуча изнад Сиња. Због постављања 30.000 тона експлозива и манипулирања испустним отворима и водостајем акумулације извјесна је била могуќност пукнуќа бране и ослобаѓање 500 милијуна тона воде големе разорне снаге. Назирала се катастрофа несагледивих размјера. За животе је страховало више од 20.000 становника низводно од Перуче. Упознат с чињеницама, 26-годишњи проматрач УН-а часник Марк Граy приликом службеног обиласка бране, под цијену живота и каријере, ручно је спустио склопку испуста. Акумулација воде је пала. Народ и цетински крај тада су спашени.
Пригодом обиљежавања 20. обљетнице ослобоѓења Перуче (28.1.1993. - 28.1.2013.) предсједник РХ Иво Јосиповиќ одликовао је британског краљевског маринца пуковника Марка Граyа највеќим хрватским призањем, Орденом кнеза Домагоја с огрлицом.
Филм је снимљен према идеји Дамира Јашаревиќа.

Сцеарист:
Снимател: Davor Petričić
Монтажа: Ivor Ivezić
времетраење: 50 мин

Слики

Краљевски маринацКраљевски маринацКраљевски маринацКраљевски маринацКраљевски маринацКраљевски маринацКраљевски маринацКраљевски маринац

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.