Содржина

Францо Баудино има 72 године и цијели свој живот провео је на висоравнима Пијемонта. Његово је срце везано уз удолину Елве, Маријину долину, која је уједно најизолиранија и најљепша долина у тој регији на сјеверу Италије.
Францо нас води у обилазак прекрасних планина на којима живи те објашњава зашто је донио одлуку да ќе управо овдје провести свој живот. Реќи ќе нам више о својој љубави према околишу и посебној повезаности с овдашњим становницима.
Промјена годишњих доба истакнут ќе љепоту увијек промјењивих планина те ќе нам открити многе приче с овдашњих врхова: о трговцима крзнима, о контроверзној цести која пресијеца долину, о отисцима стопала диносаура те о новим нараштајима који настоје очувати некадашње глазбене традиције те стари начин кошње.
И док нас води планинским путевима, уз древне натписе на стијени, Францо Баудино нам приповиједа старе легенде ове регије. Он размишља што ќе у будуќности бити с овим, тренутно запостављеним, планинама.
Одустали су сви осим њега, а он је овдје одувијек живио и радио за своју долину. Измеѓу осталог, добровољно судјелује у одржавању путева.
Он овдје жели остати до краја живота. Веќ си је израдио лијес, од дрвета из своје долине, дакако.
Францо жали због запостављања овдашњих села којима је пјесник Пиеро Раина посветио један од својих најдирљивијих стихова: Дозивам, али нитко не одговара.
Меѓутим, Францо је оптимистичан кад је у питању будуќност планина. Он вјерује да ќе једног дана опет бити настањене. Сигуран је да ќе се многи људи из града једног дана вратити животу на овоме височју.

Слики

Човјек с планинеЧовјек с планинеЧовјек с планине

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.