poster

Ида Лупино - господа и гѓица Лупино

Ida Lupino: Gentlemen & Miss Lupino (2021)

Документарец | Франција

рејтинг: 6.9/10

Содржина

Енглеско-америчка глумица, редатељица, продуцентица и најистакнутија филмашица 50-их родила се у глумачкој обитељи. Иако је жељела постати списатељица, уписала се на Краљевску академију драмских умјетности како би угодила оцу. "Енглеску Јеан Харлоw" открио је Парамоунт и преселила се у Холлywоод, али никада није постала права звијезда. Шаљиво је сама себе описивала као "другоразредну Бетте Давис за улоге које је Давис одбила". Меѓутим, њезин се изванредан глумачки талент показао у филмовима попут Они возе ноќу (1940.) Раоула Wалсха и Висока Сиерра (1941.) гдје је била партнерица Хумпхреyју Богарту и На опасном терену (1951.), у којем је глумила слијепу жену уз Роберта Рyана. Иза камере преселила се 1949. када је редатељ Елмер Цлифтон доживио срчани удар тијеком снимања филма Нежељена, а Ида Лупино га је довршила. Била је прва жена која је глумила у филму који је продуцирала и режирала. Кад је основала властиту продукцијску куќу Филммакерс, снимала је нискобуџетне филмове с друштвеном поруком попут Нежељене (1949.) о неуданој мајци, Не бој се (1949.) о младој плесачици обољелој од дјечје парализе, Звјерски напад (1949.) о трауматичном искуству жене коју силују и Бигамист (1953.) у којем је глумила једну од двију жена и истодобно режирала. Није се бојала више пута рабити исти сет како би уштедјела новац или снимати на локацији да избјегне скуп најам, што је њезиним филмовима давало тешко стечен реализам. Оно што данас цинично сматрамо прикривеним оглашавањем, Ида Лупино суптилно је уткивала у своје продукције како би имале довољно средстава. Године 1953. продуцирала је и режирала филм ноир Аутостопер о двојици рибича који на путу у Мексико повезу тајанствена аутостопера који је заправо психопатски убојица. Године 1966. режирала је свој посљедњи филм Невоље с анѓелима, комедију о пустоловинама двију дјевојака у женској католичкој школи коју воде редовнице. У филму судјелују Аллy Ацкер, ауторица књиге Реел Wомен, Јулие Гроссман, ауторица књиге Ида Лупино, редатељица и Тонy Маиетта, повјесничар филма, док одломци из филмова Не бој се, Звјерски напад, Првакињина мајка, Бигамист, Аутостопер и Невоље с анѓелима заокружују портрет доиста вишеструко талентиране филмашице.

Слики

Ида Лупино - господа и гѓица ЛупиноИда Лупино - господа и гѓица ЛупиноИда Лупино - господа и гѓица ЛупиноИда Лупино - господа и гѓица ЛупиноИда Лупино - господа и гѓица ЛупиноИда Лупино - господа и гѓица Лупино

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.