poster

Hrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatom

Hrvatska zajednica u Čileu (2019)

Dokumentar | Kroaci

SEZONI: 1

EPISODI: 2

PëRMBLEDHJE

Prvi Hrvati koji su došli na sjever Čilea stigli su privučeni "bijelim zlatom" - salitrom ili natrijevim nitratom, koji se tada upotrebljavao kao gnojivo. Hrvati su na početku bili radnici u pogonima smješteni u srcu pustinje Atacama, najsušoj na svijetu.
Život u novoj sredini uglavnom su počinjali kao radnici u pogonima. Mukotrpno su radili i maksimalno štedjeli. Poslije su se udruživali i ušteđevinom otvarali tvrtke te postajali vlasnici trgovina. S obzirom da su zakoni bili vrlo liberalni i omogućavali da i stranci postanu dioničari, neki su Hrvati uspjeli postati vlasnici pogona salitre koje su nazivali hrvatskim imenima.
Budući da je život daleko od zavičaja bio težak, Hrvati su se u negostoljubivoj pustinji brzo povezali i međusobno pomagali. Prilagodbu novoj sredini olakšali su zajedništvom i stvorili su prve hrvatske zajednice i kulturna društva u kojima su lakše podnosili pustinjsku prašinu i ekstremne temperature u novoj zemlji.

Fotot

Hrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatomHrvatska zajednica u Čileu: U potrazi za bijelim zlatom

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Megaspeed (2014)

    image
    Go behind the driver's seat and profile the personalities who push the limits to end up on the podium at the world's most iconic motorsports events. We are not a...
  • Fuori orario. Cose (mai) viste (1988)

    image
    An Italian tv program broadcasting films and rarities from all over the world.
  • Fashion Destination

    image
    A glamorous & entertaining journey into some of the world's exotic and fashionable destinations, with access to some of the best and hottest events, beautiful...
  • #chicenVF

    image
    Fashion, design, gastronomy and art de vivre... Lifestyle experts chat with Katherina Marx, an enthusiastic ambassador for French style.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.