SEZONI: 1

EPISODI: 1 - U potrazi za razlogom slike

PëRMBLEDHJE

Dokumentarni narativ "Put u budućnost", u svojoj prvoj sezoni, vodi nas na putovanje kroz istoriju likovne umetnosti na našim prostorima od 1950-tih do početka 1970-tih godina.
U pitanju je autorski rad, sa akcentom na ličim iskustvima i utiscima Borisa Miljkovića. "Put u budućnost" ne treba posmatrati kao ekstenziju obrazovnog sistema, video udžbenik, dokument, pa ni monument. Treba ga gledati kao novu stvarnost, koju autor, uz malu pomoć svojih prijatelja i ljudi kompetentnih za određene oblasti, stvara, pre svega, sa željom da generacije koje dolaze ne žive u uverenju da su rijaliti programi jedina moguća televizijska stvarnost, već da se upoznaju sa raznovrsnošću i bogatstvom kojima su obilovale vizuelne umetnosti na našim prostorima u drugoj polovini HH veka... To može da bude jedan od mogućih načina da se onima koji dolaze osvetli mogući put u buduđnost.
Centralna tema narativa nastupa sa pozicije da je i HH veku svaki značajan umetnički akt - akt pobune. Između opservacije likovnih vrednosti serija nastoji da otkrije uzroke i ishodišta takve pobune kod nas.
Koristeći se neobičnom dramaturgijom, serija istražuje uzroke, posledice, povode, dešavanja, motive, inspiracije, umetničke pravce, likovne umetnike i njihova dela.
Na uzbudljiv "Put u budućnost" vodi nas četvoro prezentera - doktor No, svedok, savremenik i tumač dešavanja o kojima se govori; istoričar umetnosti koji nas upoznaje sa najznačajnijim umetnicima, razdobljima, dešavanjima, događajima, umetničkim izrazima i poetikama; g-đica Trivija koja zna svašta o svemu, te poznavalac prilika, pronicljivi erudita i globtroter, koji temama daje širi istorijsko-politički kontekst.
Pomenutim protagonistima, u sklapanju slike, pomažu vrsni poznavaoci istorije, medija, mode, popularne muzike, pozorišta, filma - Mrđan Bajić, Slobodan Šijan, dr Radina Vučetić, dr Ana Martinoli, Darinka Mihajlović, Žikica Simić, Miloš Krečković, dr Aleksandar S. Janković, Ivana Simeonović Ćelić.
Osim Beograda, u koji je veći deo serije smešten, putujemo u Zadar, Pariz, Veneciju, Valjevo, London, Njujork, Seul, Deliblatsku peščaru, razgovaramo i sa učesnicima i svedocima - Petrom Omčikusom, Vladom Veličkovićem, Dušanom Otaševićem, dr Milicom Živadinović, Svetlanom Mitić,...
Od 13 epizoda prve sezone, postoje tri bonus epizode koje iskaču iz istorijskog toga - jedna o Muzeju savremene umetnosti u Beograd, druga o izlagaštvu i treća o televiziji. U planu je snimanje i druge sezone koja će se za teme imati dešavanja u likovnim umestnostima od početka 1970. do 2000. godine.
"Put u budućnost" realizovala je mlada i darovita ekipa producenata, montažera, snimatelja, realizatora, dizajnera, art direktora, dramaturga, a narativ je sniman modernom tehnologijom.
Glavni i odgovorni urednik Kulturno-obrazovnog programa: Nebojša BradićAutor/Poznavalac prilika: Boris MiljkovićDoktor No: Tanasije UzunovićIstoričar umetnosti: Oliver TomićG-đica Trivija: Milica Sužnjević

Fotot

Put u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slike

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Passaggio a Nord-Ovest (1997)

    image
    Popoli e luoghi lontani, civiltà dimenticate, siti archeologici da scoprire e visitare in compagnia di Alberto Angela. In giro attraverso il pianeta, lo...
  • Geo 360 (1999)

    image
    Nëse ato përshkruajnë zhytësit e detit të thellë në trekëndëshin e Bermudës ose mbajtësit në pikat e largëta të pyllit siberian, ky dokumentar na jep njohuri për...
  • Dokumentar në ABC

    image
    Cikli i dokumentarëve Ekskluziv më të ndjekur për momentin, vjen këtë sezon në ABC bazuar në ndodhi dhe ngjarje reale të mbështetura në fakte. Larmishmëri...
  • Nešto sasvim lično

    image
    Emisija "Nešto sasvim lično" donosim nam prikaz života poznatih književnika i umjetnika.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.