poster

Цоолтурист

CoolTurist (2018)


Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

сезона: 2

епизода: 6

Содржина

Повијест Пореча сеже чак у 2. стољеќе прије Криста, кад су Римљани подигли војну утврду на чијим темељима стоји и данашња градска језгра - тек једна у низу дестинација због којих Пореч свакако морате посјетити! Веќ на први поглед јасно је зашто се парови из читавог свијета желе вјенчати баш овдје. Процедура је, кажу, прилично једноставна па су вјенчања у Еуфразијевој базилици прилично честа. Осим естетске вриједности, Еуфразијева базилика важна је и због прилично детаљног документирања повијести. Данас слови за један од најљепше сачуваних споменика ране бизантске умјетности на Средоземљу.
Душа сваког правог туристичког мјеста његови су умјетници, а Пореч се доиста може похвалити познатим становницима који својим радом промовирају овдашње љепоте. Један од најпознатијих је академски сликар Еуген Варзиќ, чији атеље спада у најљепше дестинације овог градиќа! "Све што замислиш, можеш остварити" - тако гласи његов мото, а живи доказ за то је његов шарени атеље, смјештен на самом улазу у Пореч. Варзиќ је награѓивани стваратељ и код нас и у свијету, но меѓународни га комплименти ипак нису отели овоме граду. Осим што овдје живи, Пореч му је и у стваралаштву једна од највеќих инспирација!
Уз бројне туристичке бисере и локације, прави звјездани статус у Поречу, вјеровали или не, ужива и - бакалар! Обитељ Бенко у Истру је довела производњу рибе која се тамо уопќе не лови, али је постала препознатљив производ овога краја. Тајни састојак који је бакалар довео у трговине, ресторане и домове, и то не само у важним пригодама. Јер док остатак Хрватске ову рибу једе углавном пред благдане, таква благданска атмосфера овдје влада - сваки дан!
Иако броји само осамстотињак становника, бајковито мјесто Тар смјештено осам километара сјевероисточно од Пореча по сезони угости и до 80 тисуќа људи, а у Цоолтуристу ќе гледатељи дознати и зашто! Наша прва постаја - мотодром с више од 60 болида и богатом адреналинском понудом! Туризам не иде без ентузијазма, а тако је и овдје. Љубав, труд и улагање довели су до тога да је мотодром данас омиљен и, што је најважније, итекако релевантан на еуропском попису сличних дестинација!
Осим мотодрома, камере Цоолтуриста посјетиле су и највеќу природну љепоту Тара. Јама Баредине први је спелеолошки локалитет на хрватском дијелу Истре уреѓен за туристичку намјену, а име јој потјече од ријечи баред, која у локалном дијалекту означава запуштено земљиште. А данас је све само не запуштена! Прилаз јами у потпуности је прилагоѓен гостима, а за потпуни обилазак не морате, кажу, бити спорташ. Обилазак јаме траје 40-ак минута, и то стазом дуљине 300 метара. Пет богато украшених дворана води до поsемног језера на дубини од чак 60 метара!

Слики

ЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтурист

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Tg2 Italia

    image
  • Le journal de l'économie

    image
  • On va plus loin

    image
  • Културни дневник (2015)

    image
    Пратите Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија... Новинари, дописници,...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.