poster

Цоолтурист

CoolTurist (2018)


Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

сезона: 1

епизода: 46

Содржина

Цоолтурист екипа овај је тједан истраживала Карловачку жупанију и то мало другачије него иначе. Овај пут екипа Цоолтуриста туристичку причу доноси на два котача. Предивна природа, добре цесте и много повијесно-туристичких занимљивости одушевит ќе сваког моториста или бициклиста, а гост из Аустрије уживао је у вожњи скејтбордом. Провјерите што је посебно у граду на 4 ријеке и његовој околици те зашто ово подручје постаје прави бисер хрватског туризма.
Хрватска је једна од еуропских земаља с најбогатијом ријечном флором и фауном, а управо град Карловац, као град на четири ријеке - Купа, Корана, Мрежница и Добра - право је мјесто за презентацију природног богатства наших слатких вода. Идеја о изградњи акварија у Карловцу настала је из жеље да ту своју богату природну и културну баштину претворе у атракцију. Сваки град Карловачке жупаније има једну своју ријеку - Озаљ има Купу, Дуга Реса Мрежницу, Слуњ Корану, а Огулин Добру. Све четири ријеке сусреќу се у Карловцу. Аqуатика сваком посјетитељу пружа јединствен доживљај подводног свијета који се тек наизглед чини добро познатим. Аквариј представља флору и фауну хрватских ријека и језера, геолошку прошлост, традицијску културу и повијест порјечја четирију карловачких ријека. Посјетитељи могу разгледати богатство живота у ријекама и језерима, односно примјерке више од стотину слатководних рибљих врста, од чега 40-так ендемских.
Карловачка жупанија има чак 10 старих градова који ќе уживање у вожњи цестама учинити још занимљивијим и посебнијим. Од њих 10, екипа Цоолтуриста посјетила је два, а то су Дубовац и Новиград на Добри. Стари град Дубовац најстарији је карловачки споменик. Наиме, још је од 1896. године у опќинском власништву и отворен јавности. Дубовац је име је добио по некадашњој храстовој (дубовој) шуми која га је окруживала, а пренио га је на сувремену градску четврт на карловачкој периферији. Данас је незаобилазна туристичка атракција свих оних који посјеќују сам град Карловац. Новиград на Добри се приписује времену око 14. стољеќа, откад је у посједу кнезова Франкопана, а у њихову власништву налазио се до њихова смакнуќа 1671. Сваки будуќи власник придонио је на неки начин архитектури дворца, а данас његове фасцинантне зидине лако враќају своје посјетитеље у нека давна времена.
Карловачке 4 ријеке и предивна природа цијеле жупаније учиниле су ову врсту туризма посебно популарном на овом подручју, а посебно је занимљив за све оне који воле мало другачију врсту одмора од хотелских соба. Потпуни мир и тишина и бескрајно зеленило уз кристално чисте ријеке једноставно одушевљавају све заљубљенике у природу и пружају им потпуно зближавање с природом. Најчешќе се спава у куќицама или шаторима без струје, али уз број звијезда изнад вас, струја је на овим мјестима задње што вам треба.
У рујну 2015. одржала се манифестација 'Из Јашкова за свијет - штрудла за Гуиннесса' тијеком које је испечена штрудла од јабука и грожѓа дугачка чак 1.479,38 метара. У овотједној епизоди екипа Цоолтуриста разговарала је с једном од главних мајсторица те славне штрудле, тетом Марицом, а гост емисије с њом је исту ту штрудлу и припремао. На штрудлу која је оборила рекорд је потрошено 825 кг брашна, 653 кг јабука, 260 кг грожѓа, 55 литара уља, 50 кг шеќера, 10 кг шеќера у праху (за посипање), 10 кг цимета, 20 кг маслаца, 10 кг соли, 5 кг крушних мрвица, 10 кг ванилин шеќера и 480 литара воде. У овотједној емисији погледајте каква је била атмосфера за вријеме припреме рекордне штрудле и колико је тешко то све било припремити.

Слики

ЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтурист

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Дневник Н1

    image
    Централна информативна емисија са актуелним вестима из земље, региона и света. Будите први, најбоље информисани, уз Дневник Н1.
  • Флеш вести

    image
    Сите најнови вести во Македонија.
  • Headline News

    image
    Russia Today delivers latest news on current events from around the world.
  • C'est en France

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.