poster

Што је класик? Класик преко воље Иван Сламниг

Što je klasik? (2016)

Култура | хрватска

Содржина

Како је писао Иван Сламниг? Роѓен у Метковиќу 1930., прве пјесме објавио је 1952. И док су пјесници његова нараштаја веќином писали у помало патетично - филозофском кључу, он је одабрао други смјер, онај лудички, заиграни и направио поетичку субверзију. Је ли његово пјесништво редефиниција хрватске поезије? Како функционира и на академској и на пучкој разини? У хрватској књижевности нитко није као он толико властити говор мијешао с туѓим. Како је то чинио? Американизирао је тадашњу социјалистичку и самоуправну културу. На који начин? Како је брисао границе измеѓу елитног и тривијалног, умјетничког и не-умјетничког и зашто је баш он пјесник којег морате читати?
О томе разговарамо с вишом асистентицом с Катедре за стилистику при загребачкоме Филозофском факултету, књижевном критичарком Анером Рyзнар.

Уредник: Karolina Lisak Vidović

Слики

Што је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван СламнигШто је класик? Класик преко воље Иван Сламниг

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Kulturni vrhovi

    image
  • Час анатомије (2016)

    image
    Нова емисија Редакције за културу, Час анатомије, настоји да анализира и осветли анатомију културног јавног простора, актуелне догаѓаје, феномене и личности које...
  • Магична сцена

    image
  • Le Paris Des Arts

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.