сезона: 1

епизода: 1

Содржина

Аутор Миро Андриќ овај пут непоновљиве снимке и приче доноси из необичног свијета мијешања морске и ријечне воде. А највеќа таква мјеста управо су ушќа ријека и називају се естуарији.
Но гдје завршава ријека, а почиње море и није тако лако одредити. Многе ријеке истарског и динарског слива су кратке, али снажне. Серија нас упознаје с карактеристикама воде и живог свијета у тим граничним подручјима. Највеќе ријеке су и с највеќим утјецајем на море. Њихов слатки ток у кишним раздобљима продире далеко у море, помичуќи водену границу ушќа ријека. Но у дубинама се догаѓа занимљив ефект. По дну ријечног корита море иде у супротном смјеру дубоко се увлачеќи у континент. Није чудно стога затеќи при површини чисто слатководне врсте, док се на дну корита могу пронаќи чисто морске врсте. Постоје и врсте "водени опортунисти". Њима одговара море, јер су оригинално морске врсте, али нимало им не смета слатка вода. Постоје врсте које без слатке воде не би могле осигурати наставак врсте, а постоје врсте које уопќе не подносе слатку воду. Иста ситуација је и са слатководним врстама.
У 6 наставка упознат ќемо се са 6 ријека. Истарска Мирна и Раша, па три велике далматинске ријеке Зрмања, Крка и Цетина те највеќа Неретва.
Цетина своју љепоту и феномене дугује крашком поsемљу и великом хидролошком порјечју. Цетина службено започиње једним од најмоќнијих извора - великом изазову за роњење и камеру аутора Мире Андриќа.
Након умјетног језера, мирног пољског тока, пробијања кроз кланце и бројних брана Цетина нас изненаѓује и својим ушќем. Једно од њих је у Вруљама, снажном подморском извору, али ништа мање није лијепа визура Омишког ушќа и кањона. Цетина далеко улази у море, баш као што се море дубоко увлачи у Цетину. Лубини и ципли готово су нормалне ријечне рибе. Но ми смо се дивили ендемском главочу црнотрусу јер нема га нигдје друге. И у мору смо пронашли занимљива биќа у великом броју захваљујуќи Цетини.

Слики

Ушќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: ЦетинаУшќа ријека: Цетина

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Australia with Julia Bradbury (2019)

    image
    Julia sets off to discover Australia's extraordinary story. Traveling from the heart of Australia's red desert to the edge of the continent she discovers bustling...
  • Strip the City (2012)

    image
    Stripping major cities naked of their steel, concrete, buildings, roads, rivers and bedrock - layer by layer - to explore the secret technology and infrastructure...
  • True Evil: The Making of A Nazi (2020)

    image
    This ground-breaking series sets out to answer one of the most important questions in history. How did the Nazis end up doing what they did? How did it happen...
  • 42 - The Answer to Almost Everything (2021)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.