Аутор Миро Андриќ овај пут непоновљиве снимке и приче доноси из необичног свијета мијешања морске и ријечне воде. А највеќа таква мјеста управо су ушќа ријека и називају се естуарији.
Но гдје завршава ријека, а почиње море и није тако лако одредити. Многе ријеке истарског и динарског слива су кратке, али снажне. Серија нас упознаје с карактеристикама воде и живог свијета у тим граничним подручјима. Највеќе ријеке су и с највеќим утјецајем на море. Њихов слатки ток у кишним раздобљима продире далеко у море, помичуќи водену границу ушќа ријека. Но у дубинама се догаѓа занимљив ефект. По дну ријечног корита море иде у супротном смјеру дубоко се увлачеќи у континент. Није чудно стога затеќи при површини чисто слатководне врсте, док се на дну корита могу пронаќи чисто морске врсте. Постоје и врсте "водени опортунисти". Њима одговара море, јер су оригинално морске врсте, али нимало им не смета слатка вода. Постоје врсте које без слатке воде не би могле осигурати наставак врсте, а постоје врсте које уопќе не подносе слатку воду. Иста ситуација је и са слатководним врстама.
У 6 наставка упознат ќемо се са 6 ријека. Истарска Мирна и Раша, па три велике далматинске ријеке Зрмања, Крка и Цетина те највеќа Неретва.

Беше на каналите:

HTV3  HTV4  HTV1  

Препораки
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Тиагов Балкан

    image
    Тијаго Фереира је због љубави дошао у Србију из Бразила. Иако та љубав није потрајала, пронашао је две нове - љубав свог новог живота и љубав према Балкану. Овај...
  • Лепше од Париза

    image
    Све је више села у Србији која постају туристичке дестинације. Многима је зато тешко да одаберу где да проведу одмор. Зато смо ми ту да вам помогнемо. Емисија...
  • Fashion Destination

    image
    Путовање на одреѓене дестинације уз додатак моде данас је утренду. Фасхион Дестинатионс ќе вас одвести у најмодерније хотеле и одморишта на свијету.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.