сезона: 1

епизода: 1 - U potrazi za razlogom slike

Содржина

Документарни наратив "Пут у будуќност", у својој првој сезони, води нас на путовање кроз историју ликовне уметности на нашим просторима од 1950-тих до почетка 1970-тих година.
У питању је ауторски рад, са акцентом на личим искуствима и утисцима Бориса Миљковиќа. "Пут у будуќност" не треба посматрати као екстензију образовног система, видео уџбеник, документ, па ни монумент. Треба га гледати као нову стварност, коју аутор, уз малу помоќ својих пријатеља и људи компетентних за одреѓене области, ствара, пре свега, са жељом да генерације које долазе не живе у уверењу да су ријалити програми једина могуќа телевизијска стварност, веќ да се упознају са разноврсношќу и богатством којима су обиловале визуелне уметности на нашим просторима у другој половини ХХ века... То може да буде један од могуќих начина да се онима који долазе осветли могуќи пут у будуѓност.
Централна тема наратива наступа са позиције да је и ХХ веку сваки значајан уметнички акт - акт побуне. Измеѓу опсервације ликовних вредности серија настоји да открије узроке и исходишта такве побуне код нас.
Користеќи се необичном драматургијом, серија истражује узроке, последице, поводе, дешавања, мотиве, инспирације, уметничке правце, ликовне уметнике и њихова дела.
На узбудљив "Пут у будуќност" води нас четворо презентера - доктор Но, сведок, савременик и тумач дешавања о којима се говори; историчар уметности који нас упознаје са најзначајнијим уметницима, раздобљима, дешавањима, догаѓајима, уметничким изразима и поетикама; г-ѓица Тривија која зна свашта о свему, те познавалац прилика, проницљиви ерудита и глобтротер, који темама даје шири историјско-политички контекст.
Поменутим протагонистима, у склапању слике, помажу врсни познаваоци историје, медија, моде, популарне музике, позоришта, филма - Мрѓан Бајиќ, Слободан Шијан, др Радина Вучетиќ, др Ана Мартиноли, Даринка Михајловиќ, Жикица Симиќ, Милош Кречковиќ, др Александар С. Јанковиќ, Ивана Симеоновиќ Ќелиќ.
Осим Београда, у који је веќи део серије смештен, путујемо у Задар, Париз, Венецију, Ваљево, Лондон, Њујорк, Сеул, Делиблатску пешчару, разговарамо и са учесницима и сведоцима - Петром Омчикусом, Владом Величковиќем, Душаном Оташевиќем, др Милицом Живадиновиќ, Светланом Митиќ,...
Од 13 епизода прве сезоне, постоје три бонус епизоде које искачу из историјског тога - једна о Музеју савремене уметности у Београд, друга о излагаштву и треќа о телевизији. У плану је снимање и друге сезоне која ќе се за теме имати дешавања у ликовним уместностима од почетка 1970. до 2000. године.
"Пут у будуќност" реализовала је млада и даровита екипа продуцената, монтажера, сниматеља, реализатора, дизајнера, арт директора, драматурга, а наратив је сниман модерном технологијом.
Главни и одговорни уредник Културно-образовног програма: Небојша БрадиќАутор/Познавалац прилика: Борис МиљковиќДоктор Но: Танасије УзуновиќИсторичар уметности: Оливер ТомиќГ-ѓица Тривија: Милица Сужњевиќ

Слики

Пут у будуќност: У потрази за разлогом сликеПут у будуќност: У потрази за разлогом сликеПут у будуќност: У потрази за разлогом сликеПут у будуќност: У потрази за разлогом сликеПут у будуќност: У потрази за разлогом слике

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Mit dem Zug durch... (2006)

    image
    A wonderful trip through Iran on the trans Iranian railway.
  • Трговци аутомобилима (2003)

    image
    Придружите се искусном трговцу аутомобилима Микеу Бреwеру и врхунском механичару Едду Цхини док пролазе кроз аутомобилске авантуре. Главни задатак серије Трговци...
  • Тајне ваше хране (2017)

    image
    Michael Mosley and James Wong reveal the delicious physics, chemistry and biology hidden inside our food. They travel the world in a culinary adventure to search...
  • Културна баштина Србије

    image
    Колико различитости на овој нашој малој планети. Кад поредимо нације и државе, најчешќе говоримо о економском богатству, величини територије, броју становника....
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.