рејтинг: 8.0/10
Оценка на корисникот: 1/10

сезона: 1

епизода: 6 - Midnight in Paris

Содржина

Година је 1939. Избија Други свјетски рат. Роберт Деснос, Лоуис Арагон и Паул Éлуард одлазе на фронт. Далí бјежи у Америку, Бретон у Неw Yорк. Четрнаестог липња 1940. Нијемци улазе у Париз и култура долази под нацистичку диктатуру. Веќина сликара и писаца се прилагоѓава, неки сураѓују, неки пружају отпор.
Развојачени Деснос се враќа у Париз. Преживљава продајуќи цртеже новинама Аујоурд'хуи и, у највеќој тајности, информације добивене у новинама преноси покрету отпора.
Пицассо је остао у Паризу гдје наставља радити. Затворио је врата свима онима који се, као Вламинцк и Дераин, друже с окупатором.
Цхаïм Соутине бјежи у слободну зону јер га траже зато што је Жидов, апатрид и "дегенерирани умјетник".
Умјетници се састају у Саинт-Гермаин-дес-Прéсу, у кавани Флоре. Ондје се могу затеќи Симоне де Беаувоир и Јеан-Паул Сартре који ствара покрет отпора, но никако му не успијева придобити Гидеа и Малрауxа.
Пјесник Ренé Цхар постаје заповједник тајне војске.
У студеном 1942. Француска је сасвим окупирана. Лоуис Арагон и Елса Триолет објављују у тајним часописима, баш као и Паул Éлуард чији су примјерци пјесме Слобода бачени из авиона изнад Француске 1942.
Париз, 27. свибња 1943. Спаљују се дјела Пицасса, Клееа, Соутинеа и других. Соутине је тешко болестан и умире 9. коловоза 1943.
Маx Јацоб је ухиќен у вељачи 1944. и умире у концентрацијском логору у Дранцyју крај Париза 5. ожујка 1944. Мало прије тога ухиќен је и депортиран Роберт Деснос. Умире у логору Терезин 8. липња 1945., мјесец дана прије свршетка Другог свјетског рата.

Улоги
Глас: Amira Casar
Сцеарист:
Продуцент: Priscilla Bertin, Elisa Larrière

Слики

Пустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетностиПустолови модерне умјетности

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.