сезона: 1

епизода: 1 - Tempo primo

Содржина

Прва епизода говори о традиционалном кичу, кич-човјеку, односу кича спрам умјетности те друштвеним и економским узроцима настанка кича. Стога упознајемо кич-човјека, корисника и љубитеља кича који, тијеком шест епизода, својим доживљајем окичује и тзв. праву умјетност. Кич-човјек у умјетности тражи само угодне, допадљиве и слаткасте дојмове, а умјетничка дјела доживљава селективно. У аустријском Минимундусу илустрирамо како туризам, као конзумеристички начин доживљаја свијета, сваки културни крајолик претвара у кич. Постаје разумљиво зашто из свакидашњице радо бјежимо у разоноду, те зашто је сентимент, та лажна емоција, омиљена духовна храна кич-човјека. На берлинском Отоку музеја пропиткујемо зашто музеји наликују храмовима те откад се на умјетника гледа као на "Одабрана Појединца". У баварском дворцу Неусцхwанстеин лудога краља Лудвига ИИ. видимо зашто теоретичари кича сматрају да је управо романтизам изњедрио кич. У Паризу промишљамо о утјецају Француске револуције и Наполеонових пораза на стање духа граѓанске класе 19. стољеќа, а у Амстердаму посљедице индустријске револуције на масовно репродуцирање умјетничких дјела.

Слики

КичКичКичКичКичКичКичКичКичКичКичКичКичКичКич

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
  • China Uncovered

    image
  • Људи и моќ

    image
    Емисија "Људи и моќ" је информативног садржаја.
  • Тиагов Балкан

    image
    Тијаго Фереира је због љубави дошао у Србију из Бразила. Иако та љубав није потрајала, пронашао је две нове - љубав свог новог живота и љубав према Балкану. Овај...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.