Содржина

Вјеровали или не, у Хрватској постоје (најмање) четири Новиграда. Новиград, једно од најстаријих мјеста средње Подравине, смјештен на јужним падинама Билогоре, први се пут спомиње као Комарна још 1201. у исправи краља Емерика, а своје садашње име добива средином 17. стољеќа када се након одласка Турака овдје обнавља живот.
На јужној обали Новиградског мора, тридесетак километара сјевероисточно од Задра, наше је сљедеќе одредиште - Новиград - градиќ који се каскадно спушта према обали. У почетку, на врху брда била је праповијесна градина, па римска утврда која се у 13. стољеќу обнавља и добива име Цаструм Новум - Новиград.
С мора се враќамо у континенталну Хрватску, у питоми крај измеѓу ријека Добре и Мрежнице. У средишту Новиграда на Добри, бившем власништву кнежева Франкопана, позорност ќе нам привуќи црква Узнесења Блажене Дјевице Марије.
Четврти Новиград је на западној обали Истре. Прави град постаје тек након што Карло Велики 788. осваја Истру и одлучује да ќе управо овдје бити база за ширење на југоисток.

Сцеарист:

Слики

Културна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до НовиградаКултурна баштина: Од Новиграда до Новиграда

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Une brique dans le ventre

    image
  • Geo 360 (1999)

    image
  • Bardovi teatra

    image
    Документарни серијал о познатим домаќим глумцима театра
  • Региоскоп

    image
    Документарни филмови.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.