poster

Класика мунди: 30. Музички биеннале Загреб: Филип Фак и Симфонијски оркестар ХРТ-а под равнањем Арија Расилаинена изводе дјела М. Ивичевиќ и Д. Гаспаринија - В. Лисински, 11.04.2019.

Simfonijski orkestar HRT-a

Mузика | хрватска
Режисер: Vesna Fijačko Fodor

Содржина

Традиционални концерт ансамбала ХРТ-а на Музичком биенналу Загреб овај пут, за 30. издање фестивала, припао је циклусу Канцонијер, односно Збору и Симфонијском оркестру ХРТ-а. Под равнањем госта из Финске, маестра Арија Расилаинена, који уз бројне ангажмане, тренутачно дјелује као шеф-диригент Филхармоније Југозападне Њемачке из Констанза, на програму концерта била су два нова дјела, настала на наруџбу ХРТ-а односно МБЗ-а: "Блацк Моон Лилитх" за оркестар Миреле Ивичевиќ, овосезонске резиденцијалне складатељице ХРТ-а, те концерт за клавир и оркестар "Инвисибле Цитиес" Даниелеа Гаспаринија уз изврсног солиста Филипа Фака.
Мирела Ивичевиќ је на наруџбу ХРТ-а, а за Симфонијски оркестар ХРТ-а, написала складбу која назив Блацк Моон Лилитх преузима из астрономије односно астрологије; ријеч је о појму који означава најудаљенију точку у Мјесечевој орбити око Земље, а у бројним митологијама јавља се као епитома најскривенијих и најсировијих људских порива те моќне женске енергије. Партитура укључује велики састав симфонијског оркестра уз опсежни сет удараљки и клавир, те сугерира широку палету генерирања звука и артикулације. Складба је посвеќена Симфонијском оркестру ХРТ-а и Жељку Бркановиќу, преминулом прошле године, у чијој је класи на Музичкој академији у Загребу складатељица завршила студиј композиције.
Захваљујуќи побједи на натјецању за петоминутни клавирски концерт 29. Музичког биеннала Загреб 2017., Даниеле Гапарини добио је наруџбу "дугометражнога" клавирског концерта. Уједно је тиме испунио своју жељу да склада дјело надахнуто романом Невидљиви градови (Ле циттà инвисибили) Итала Цалвина. Стога је и свој концерт за клавир и симфонијски оркестар насловио Инвисибле Цитиес, описавши како је "глазба овог дјела резултат строгих и јасних поступака складања те на сличан начин настоји довести слушатеља до менталног театра препуног догаѓаја, сугестија и унутарњих крајолика". Концерт чине четири ставка названа по четирима од укупно 55 градова колико их је описано у девет поглавља књиге.

Слики

Класика мунди: 30. Музички биеннале Загреб: Филип Фак и Симфонијски оркестар ХРТ-а под равнањем Арија Расилаинена изводе дјела М. Ивичевиќ и Д. Гаспаринија - В. Лисински, 11.04.2019.

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Tick Tack

    image
    Morning mix from the best Balkan hits.
  • 4FUN budzi ludzi

    image
  • Non Stop Hits

    image
    Доносимо вам само највеќе пјесме и химне с топ листа, хитове који никад не престају!
  • Headbangers Ball (1987)

    image
    Ваша улазница за најтежи хеадбангинг бал је управо овдје: уживајте у најбољем од метала и роцка 80-их!
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.