poster

Алхемија Балкана - Македонија

Alhemija Balkana

Документарец | Босна и Херцеговина, Црна Гора, хрватска, Северна Македонија, Словенија, Србија

сезона: 1

епизода: 7

Содржина

У седмој емисији циклуса Алхемије Балкана о Македонији, приказујемо утврду Кале. Значајна су се повијесна збивања одиграла у тој граѓевини која доминира Скопљем. А наша екипа је у тој утврди интервјуисала најтрофејнијег спортисту бивше Југославије, хрвача Шабана Трстену. Освајач је златне и сребрне олимпијске медаље, више пута је побијеѓивао на свјетским, европским, балканским и југославенским првенствима, али има осјеќај да му се друштво и држава, ни она југославенска ни ова македонска, нису адекватно одужили. Начелник општине Гостивар Невзат Бејта, сматра да Албанци у Македонији живе боље него што су живјели у Југославији и објашњава како функционира двонационални политички систем. „Албанци слушају свог политичког лидера. Они не одговарају македонском премијеру...“ Градоначелница Тетова, Теута Арифи која је докторирала на канону Лека Дукадјинија говори о своме граду као средишту младе албанске елите. Истина је, у Тетову има приватних универзитета, али и приватних основних и средњих школа с наставом на енглеском језику. У нашој анкети са студентима, нисмо уочили веќе разлике у материјалном статусу. Нешто више младих Македонаца него Албанаца вози аутомобил, али зато трипут више Албанаца има неког роѓака у дијаспори који шаље сталну новчану помоќ.

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Јоркширскиот ветеринар (2015)

    image
    Скелдејлов тим има искрену страст према животињама. Његови клијенти ретко када имају здравствено осигурање, али њему је добробит животиња на првом месту.
  • Врхунски дизајн у Великој Британији (1999)

    image
    „Гранд десигнс“ доноси поглед на необичне домове те истражује куќе које се граде на различитим локацијама у Великој Британији, а свака епизода показат ќе која...
  • Ловачки клуб

    image
    Документарна емисија о лову.
  • Трговци аутомобилима (2003)

    image
    Придружите се искусном трговцу аутомобилима Микеу Бреwеру и врхунском механичару Едду Цхини док пролазе кроз аутомобилске авантуре. Главни задатак серије Трговци...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.