Оценка на корисникот: 7/10

Содржина

Од бисера до еколошке катастрофе. Тако се укратко може описати стање реке Лим. Болест није од јуче, али је тренутна инфекција толика, да се питамо може ли се излечити и како? Са сликама плутајуќе срамоте, ушли смо у Нову годину. Уз надошле воде испливао је и наш немар. Испред ХЕ "Потпеќ" на Лиму и ХЕ "Вишеград" на Дрини, можете наќи, све што вам падне на памет. Флаше, резервоар од горива, шпорете, фрижидере, лешеве угинулих животиња, чак и делове мртвачког сандука. Све то се баца на дивље депоније поред реке.
Ко је крив? Шта је узрок загаѓењу? Зашто не селектујемо отпад?
Неколико хиљада кубика смеќа, тренутно се вади из Потпеќког језера. Црна тачка - депонија "Стањевине", на обали Лима, код Пријепоља, стара је две деценије. Сада је коначно и затворена. Да ли се њеним затварањем решава проблем? И шта са осталим, мањим, дивљим депонијама поред воде?
Лим и његове обале нису брига само једне државе. Та река протиче кроз Црну Гору, Србију и Босну и Херцеговину. Смеќе, које на том путу понесе, прелије се и у Дрину. Овим рекама не треба пасош, али треба добра воља да се проблем, нагомилаван деценијама, коначно реши. Јер, сама вода, тај проблем неќе однети!

Слики

ОкоОкоОкоОкоОкоОкоОкоОко

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Метео

    image
    Временска прогноза во Македонија и Балканот.
  • One World with Zain Asher (2021)

    image
    Модеран информативни програм који публици даје нове информације о непосредним свјетским проблемима на увјерљив и промишљен начин.
  • Дневник

    image
    Од 22. октобра 1975. године у експерименталној фази, а од 27. новембра у редовном програму, сваког поподнева тачно у 17 часова, новости из земље и света у многе...
  • Пробуди се

    image
    У јутарњем програму Нова С телевизије репортери ќе се уживо укључивати из целе Србије, доносеќи приче из својих градова, биќемо у сталном контакту са гледаоцима и...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.