Након десет година рада као дописник из Русије Цхристоф Франзен враќа се у Швицарску. За крај се одлучио још једанпут суочити са сасвим новим изазовима и повести нас на своје пустоловине по Русији.
Елбрус је висок, хладан и непредвидив. Овај вулкан висок 5642 метра сваке године односи људске животе. Политички дописник без планинарског искуства одлучио се суочити с тим изазовом и попети се на њега.
Цхристоф Франзен је као политички дописник пропутовао добар дио Русије. Поглед му је притом стално запињао на Елбрусу који се налази на легендарном попису "седам врхова", највиших планина на сваком од седам континената. Често се у њему будила жеља да се једанпут у животу попне на кров Еуропе и Русије. Зашто не сада, на крају његова боравка у Русији? Је ли дорастао том потхвату?
Цхристоф Франзен није алпинист. Иако је одрастао у Валишким Алпама, још никад није крочио на висину од 4000 метара. Алексеј Шустров, руски планински водич, уводи новинара у свијет алпинизма и открива му опасности тога свијета. Колико год безопасно тај угасли вулкан изгледао, толико опасан може бити: временски се увјети брзо мијењају, људи се губе, упадају у пукотине ледењака или се смрзавају.
Уза све то долази и чињеница да је политичка ситуација на том подручју нестабилна. До сукоба долази због близине границе с Грузијом и ситуације на Кавказу. Тијеком својих аклиматизацијских тура по долинама око Елбруса Франзен сусреќе руске алпинистичке легенде и слуша приче о златним временима совјетског алпинизма.
Људи из цијелога свијета и данас ходочасте на Елбрус. Наш новопечени алпинист није могао ни у својим најлуѓим сновима замислити што се ту догаѓа. Што се више приближава врху, све се више почиње бавити самим собом. Обузима га сумња је ли његов наум доиста био добра замисао.

Беше на каналите:

HTV3  HTV1  

Препораки
  • Пси: Неиспричана прича (2017)

    image
    Пси су много више од само вољених љубимаца – у почетку су били дивљи грабежљивци, но тијеком времена доживјели су велике промјене. Нова серија Дисцоверy Цханнела...
  • Региоскоп

    image
    Документарни филмови.
  • Врхунски дизајн у Великој Британији (1999)

    image
    „Гранд десигнс“ доноси поглед на необичне домове те истражује куќе које се граде на различитим локацијама у Великој Британији, а свака епизода показат ќе која...
  • Наука на глупоста (2020)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.