Содржина

Документарни филм „Завештање” редитеља Ивана Јовиќа, састављен је од сведочанстава људи који су преживели геноцид у Независној држави Хрватској у периоду од 1941. до 1945. године.
Аутора овог филма пре свега интересују интимне исповести преживелих, експресија и емпатија, а мање изношење историјских чињеница о збивањима. У филму нема наратора који објективизује историјске догаѓаје, веќ причу искључиво износе непосредни сведоци.
Састоји се искључиво од емотивних и катарзичних сведочења преживелих, без коришќења архивског материјала – фотографија и историјских снимака које су углавном начинили злочинци, јер је то њихова, дехуманизована визура страдалих. По овоме, филм је близак најзначајнијем филму о Холокаусту: вишечасовном остварењу Клода Ланцмана „Шоа”.
У оквиру овог капиталног пројекта забележено је 450 сати материјала и чак 94 интервјуа по прилагоѓеним методама Фондације Шоа, коју је основао познати редитељ Стивен Спилберг и која је успела да на исти начин сними велики број сведочанстава Јевреја који су прошли кроз пакао Холокауста.
Материјал за филм је снимљен у периоду од 2012. до 2015. године у Србији (Београд, Нови Сад, Зрењанин, Хетин, Честерег, Ритопек, Житиште, Болеч, Рума) и Републици Српској (Баналука, Приједор, Козарска Дубица и околина). Преживели говоре о свом животу пре, током и после Другог светског рата, о страдањима којима су били изложени, људима који су им помагали, члановима породице, и поновној изградњи живота….

Сцеарист:
Продуцент: Ivan Jović, Ivica Vidanovic
времетраење: 88 мин

Слики

ЗавештањеЗавештање

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Телескоп (2016)

    image
    Овај јединствен филм води гледаоце далеко од овог света и приказује историју развоја телескопа од Галилеа до Њутна, Хабла и свемирског телескопа "Џејмс Веб".
  • Олујне мачке (2017)

    image
    У пределу у коме киша пада ретко, кратко и жестоко, афричке велике мачке су господари сувог терена. Али током осам недеља, дивље олује преображавају њихов свет и...
  • Мачја душа (2017)

    image
    Ова емисија објашњава везу измеѓу домаќих мачака и њихових дивљих роѓака и предака користеќи снимке лавова, гепарда у лову и домаќих мачака у игри. Видеќемо...
  • Растава води у смрт (2021)

    image
    Филм о насиљу према женама у Турској. Кроз врло особне приче, филм из јединствене перспективе описује борбу жена за неовисност у сувременој Турској. Више од...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.