poster

Каталонско питање

El cas dels catalans (2014)

Историски | Шпанија
Режисер: Ventura Durall

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
рејтинг: 7.8/10

Содржина

Каталонско питање је документарац заснован на историјским списима, дневницима различитих анонимних личности и званичним документима. Филм истражује зашто су генерације Каталонаца биле спремне да дају своје животе зарад одбране својих закона и слободе, а све у време Рата за шпанско наслеѓе, који је уздрмао целу Европу.
Гласом наратора, уз додатак доку-драмског материјала и реконструкција, филм се развија у два правца. Један је психолошки портрет два монарха, Филипа В и Шарла ИИИ, који су се надметали за шпанску круну.
Други правац бави се ликовима Антонија де Виљароела, врховног команданта каталонских снага, и Рафаела Казанове, главног министра Барселоне, као и њиховим улогама у опсади Барселоне и њене коначне предаје 11. септембра 1714. године.
Два еминентна стручњака, историчари Агусти Алкоберо, директор Музеја каталонске историје, и Карла Мартинеса Шоа, професора модерне историје на универзитетима у Сантандеру, Барселони и у Мадриду нуде своје интерпретације догаѓаја који су се ту одвијали.
Каталонско питање је више од историјског документарца. То је приказ како воља да се устане у одбрану слободе може да мотивише цео народ да се покрене, да превазиѓе своја ограничења.

Слики

Каталонско питањеКаталонско питање

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Песма са Кумбаре (1955)

    image
    Млади српски устаник у време Првог српског устанка успева да уѓе у Београд и отвори капије устаничкој војсци, као што је и своје срце отворио девојци чије му...
  • Изгубената пирамида на Египет (2019)

    image
    Неверојатно откритие е направено во пустината во Северен Егиpет: пирамида со запечатена погребна просторија. Содржината во неа е поместена, но нема знаци на...
  • The Rossellinis (2020)

    image
    Roberto Rossellini was a genius of the cinema and a distinctly anti-conformist father. His romances filled the front pages of newspapers around the world,...
  • Најбољи непријатељи (2019)

    image
    „Најдобрите непријатели“ се темели на вистинска приказна и се фокусира на необичната врска помеѓу Ен Етвотер (Тараџи П. Хенсон), гласна активистка за граѓански...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.