рејтинг: 6.4/10
Оценка на корисникот: 7.6/10
(24 гласови)

Содржина

Радња филма смештена је у раздобље од 1912. до 1914. године у једном српском сеоцету на приобаљу Саве надомак границе са Аустроугарском, и прати дешавања везана за село и његове становнике, од битке против Турака у Првом балканском рату 1912. до избијања Првог светског рата 1914. и пресудне Церске битке.
У селу постоји дубока подела измеѓу здравих војно способних мушкараца и многобројних војних инвалида из прошлих Балканских ратова, и ове две групе, иако деле исти простор, живе умногоме одвојено једни од других због меѓусобне нетрпељивости.
У средишту пажње филма је љубавни троугао измеѓу сеоског жандара Ѓорѓа, његове жене Катарине и младог војног инвалида Гаврила који је некада био у љубавној вези са Катарином пре него што је у рату изгубио руку, а уз руку донекле и вољу за животом. Иако се Катарина у меѓувремену удала за Ѓорѓа, она и даље воли Гаврила што повремено доводи до конфронтације измеѓу њих двојице.
По почетку Првог светског рата почиње мобилизација свих делова Србије и сви војно способни мештани села су мобилисани. У селу су остали само жене, деца и инвалиди који, како гласине тврде, покушавају да искористе ситуацију удварајуќи се сеоским женама. Ове гласине допиру до мобилисаних сељана на фронту и, да би спречили општу побуну и њихово напуштање борбених положаја, српска команда одлучује да и инвалиде пошаље на фронт и то на прву борбену линију.Филм је био српски кандидат за америчког Оскара за најбољи филм ван енлеског говорног подручја за 2009. годину.

Слики

Свети Георгије убива аждахуСвети Георгије убива аждахуСвети Георгије убива аждахуСвети Георгије убива аждахуСвети Георгије убива аждахуСвети Георгије убива аждаху

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.