poster

Наличје побједе 15.5.1945. - Блеибург

Naličje pobjede 15.5.1945. - Bleiburg (2007)

Документарец | хрватска
Режисер: Danko Volarić

Содржина

Након тродијелне серије произведене 1991. године направљена је краќа верзија која почиње збивањима у травњу 1945. године и завршава предајом хрватске војске на Блеибуршком пољу.
Тијеком истраживања откривене су многе до тада необјављиване фотографије и вриједни филмски материјали који су, уз изјаве, помогли да се створи што вјеродостојнија слика тих збивања. У серији судјелују повјесничари, ондашњи партизански генерали, усташки часници, енглески часници и судионици крижних путова. Уз британске часнике, који искрено откривају како им је то био најтежи задатак који су морали извршити, разговарали смо с Тобyјем Лоwом, касније лордом Алдингтоном, којег је Лорд Толстој оптужио да је изравно одговоран за изручења. Материјал је сниман у Аустрији на Блеибуршком пољу, у Клагенфурту, у Лондону и Wелсу, Словенији, Дравограду, Кочевском рогу, у Београду те на многим мјестима диљем Хрватске гдје су према свједочанствима пролазиле колоне смрти. Многи судионици серије више нису живи те су њихова свједочанства и коментари тим вреднији.
Серија је често репризирана, а због обиља документарнога материјала, потресних али истинитих прича с једне и друге стране, објективност и вјеродостојност није нарушена временом те се и данас емитирају неки њезини дијелови попут ове скраќене верзије произведене 2007. године.

Сцеарист:
Продуцент: Drago Škobić

Слики

Наличје побједе 15.5.1945. - БлеибургНаличје побједе 15.5.1945. - БлеибургНаличје побједе 15.5.1945. - БлеибургНаличје побједе 15.5.1945. - БлеибургНаличје побједе 15.5.1945. - БлеибургНаличје побједе 15.5.1945. - БлеибургНаличје побједе 15.5.1945. - Блеибург

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.