рејтинг: 7.6/10

Содржина

Антони Гаудí је Барцелони даровао њезине најпрепознатљивије граѓевине. Био је свједок и судионик дубоке трансформације тога града крајем 19. стољеќа, од ширења изван зидина до просперитета повезаног с индустријском револуцијом. Раздобље је то погодно за архитектонско стваралаштво тијеком којег настају чаробан парк Гüелл, голема недовршена Саграда Фамíлиа, али и стамбени простори, једноставне куќе или палаче. Меѓу њима је Цаса Батллó, куќа на три разине с органском шареном фасадом. Кад ју је довршио године 1906., Гаудí је на врхунцу каријере. Он овдје показује сву раскош свог функционалног, симболичког и естетског репертоара.
У поводу изложбе коју је Гаудíју посветио Мусéе д'Орсаy овај документарац, у којем се појављују архитекти, повјесничари умјетности и кустоси, улаз је у врело креативности једног од најпознатијих шпањолских умјетника, а све то кроз његову ексцентричну граѓевину Цаса Батллó. Такоѓер се зауставља на другим његовим дјелима као што су Саграда Фамíлиа или парк Гüелл, истичуќи мање познату страну његова рада: његово стално поштивање природе и способност кориштења творничког отпада или поновно искориштавање властита материјала за своја дјела. Поставља се питање: Је ли Гаудí био први еколошки гениј?

Слики

Гауди, визионар из БарцелонеГауди, визионар из БарцелонеГауди, визионар из БарцелонеГауди, визионар из БарцелонеГауди, визионар из БарцелонеГауди, визионар из Барцелоне

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.