SEZONI: 1

EPISODI: 9

PëRMBLEDHJE

Norveška je odabrana zbog svojih veličanstvenih krajolika. I to s pravom! Na ovom prostranom području u koje se urezuje more i koje ulazi u polarni krug priroda je kraljica, a ljudi su se izvrsno prilagodili njezinoj volji. Savršena ilustracija toga je fjord Sogne. Slana voda koja prodire među strme stijene obojena je neobičnim bojama. Slapovi se silovito slijevaju u more. A ledenjak Jostedalbreen, najveći u Europi, ključ je tog spektakla.
Bergen je jedan od najljepših gradova sjeverne Europe i dugo je bio prvi grad u Norveškoj. Iza niza obojenih pročelja koja gledaju na luku povijesna četvrt Bryggen zaustavljena u vremenu pokazuje bivšu hegemoniju Hanzeatskog saveza i umijeća trgovine koja cvjeta između Baltika, Europe i Orijenta.
Lonely Planet nazvao je 2014. željezničku liniju Flamsbanu Najnevjerojatnije putovanje vlakom na svijetu. Trasa je dugačka 20 km. Planine, slapovi, rijeke, strmi brežuljci i izolirana seoska imanja pružaju putnicima tim vlakom neobične prizore.
Havard Schei je fotograf. U svom djelu Mitt Oslo on iskazuje počast obrtnicima i malim predanim proizvođačima koji bez obzira na globalizaciju čuvaju ozračje "sela" u svom gradu.
Rudnici srebra u Kongsbergu fantastično su mjesto za istraživanje. Pretvoreni u muzej, oni omogućuju otkrivanje nekoliko stoljeća povijesti, tehnike vađenja rude, ali i društvenog i vjerskog graditeljstva¬ u srcu Norveške koja je uvijek znala izvući dobit iz bogatstva svog podzemlja.

Fotot

Treasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of EuropeTreasures of Europe

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Consomag (1995)

    image
  • Planetët (2019)

    image
    Welcome to the greatest story that's never been told. In a new, ground breaking series we'll be telling the story of the planets as never before.
  • The World's Deadliest Weather (2016)

    image
    How weather conditions affect different areas and people's lives around the world.
  • Dokumentarni program RTRS

    image
    Dokumentarni program namijenjen svima onima koji žele da nauče nešto novo o svijetu oko sebe.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.