сезона: 1

епизода: 5

Содржина

У петој епизоди документарно-играног серијала „Тајне службе Србије" гледаоци ќе имати прилику да се упознају са радом служби безбедности у периоду Великог рата. Овај период, према речима стручњака, карактерише интензивна обавештајно-субверзивна, посебно пропагандна делатност бугарске, аустроугарске и немачке обавештајне службе.
Војна обавештајна служба је имала информације да се у Србији спрема устанак као одговор на геноцидни терор бугарског окупатора. Ова идеја је наишла на подршку и у Врховној команди, али је постојао страх од одмазде окупатора и масовног страдања народа у случају неуспеха устанка.
Шеф Обавештајног одсека, пуковник Данило Калафатовиќ је 21. августа 1916. дао инструкцију резервном поручнику Кости Пеќанцу за извршење специјалног задатка. Саговорници емисије ќе објаснити како је Врховна команда дала задатак Кости Пеќанцу да успорава устанак док се српска војска не приближи.
Када су се 9. октобра 1916. године, у селу Гргур у срезу Прокупачком састали Коста Војиновиќ и Коста Пеќанац и када је чуо његово мишљење и његове намере у односу на устанак Војиновиќ је рекао Пеќанцу "Ти си богами за владику, а не за комитског војводу".
Гледаоци ќе имати прилику да се упознају са детаљима Солунског процеса који је био 1917. године и који се завршио изрицањем смртних пресуда Драгутину Димитријевиќу Апису, мајору Љубомиру Вуловиќу и Радету Малобабиќу. Ово је утицало да се из војно обавештајне службе склоне Аписови људи.
Још пре почетка Солунског процеса, српски обавештајац мајор Божин Симиќ поднео је захтев Врховној команди да га пошаљу у Србију како би прикупио заостале српске војнике и припремио их за устанак. Врховна команда га је упутила бродом у Одесу, одакле је требало да се преко Румуније пребаци у Србију. Али, када је на Солунском фронту откривена наводна завера црнорукаца нареѓено је да се по сваку цену спречи одлазак Божина Симиќа у Србију.Скупштина Краљевине Србије формирала је Анкетни одбор да би се испитала одговорност обавештајне службе због страдања народа у Топличком устанку.

Слики

Тајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе Србије

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Место на злосторството: Антиката (2019)

    image
    Ништо не нè наведува да погледнеме подлабоко во бездната на минатите времиња од тогашните злосторства. Како може модерната форензика и археологија да решат...
  • Живот у окупираном Београду 1941-1944

    image
    Представе о свакодневном животу у Београду током Другог светског рата, осим из стручних, релативно ретких, историографских књига, стицане су посредством игране...
  • Моравска Србија

    image
    Културно-уметнички програм премијерно почиње са емитовањем документарног серијала "Моравска Србија". Сваке среде, од 13. марта на Другом програму, у термину од...
  • Тарих

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.