Представе о свакодневном животу у Београду током Другог светског рата, осим из стручних, релативно ретких, историографских књига, стицане су посредством игране серије "Отписани", неколико романа који за тему имају судбине појединаца у окупираном Београду, или у логорима и затворима у њему, као и из кратких немачких филмских УФА журнала, и сачуваних журнала Недиќеве владе приказиваних пре филмских пројекција у биоскопима током окупације Београда у Другом светском рату.
Документарна серија Живот у окупираном Београду 1941-1944. бави се, како полицијским и репресивним тако и социјалним, друштвеним, културним, забавним, спортским и комуналнима аспектима свакодневног живота у окупираном Београду током Другог светског рата.
Поред историчара који говоре о појединим темама у серији од седам епизода учествују и три сведока који свако на свој начин, говоре о искуствима живота у окупираном Београду. Временски распон обухвата период од тренутка приступања Краљевине Југославије Тројном пакту до ослобоѓења Београда 20. октобра 1944.
По броју становника и по пространству неколико пута мањи од данашњег града, Београд је током окупације истовремено био место трагичне судбине многих појединаца и место динамичног друштвеног живота, место у којем су појединци у ванредним околностима рата остваривали своје снове и амбиције, везавши своју судбину за окупациону и колаборационистичку власт, док су истовремено њихови суграѓани страдали као жртве терора и казнених мера одмазде: сто убијених граѓана за једног убијеног немачког војника, губили су своје животе у логорима у самом граду или на стратиштима у околини.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.