сезона: 1

епизода: 4

Содржина

У четвртој епизоди документарно-играног серијала „Тајне службе Србије" гледаоци ќе се упознати са радом служби безбедности за време Првог светског рата.
Како је аустроугарски војни аташе Владимир Лакса из пункта у Софији организовао извоѓење диверзантско-терористичких акције према Србији и то пре објаве рата.
Зашто је Владислав Пандуровиќ који је био у Цензорском одељењу у Бечу прочитао измеѓу 25 и 30 хиљада писама српских војника.
Бавимо се и сукобом регента Александра и Николе Пашиќа са руководством Црне руке и Војне обавештајне службе као и активностима тајне полиције Министарства унутрашњих дела под руководством министра Љубе Јовановиќа.
Евиденцбиро је у окупираном Београду 1915. и 1916.године формирао посебне екипе које су вршиле претрес зграда свих министарстава и других државних органа као и куќа свих особа за које су процењивали да су укључене у обавештајни рад према Аустроугарској. Тако је извршен претрес станова Николе Пашиќа, Божидара Јанковиќа, Јована Скерлиќа и других.
На основу пронаѓене документације Евиденцбиро је дошао до података да је српска војна обавештајна служба имала 53 агента у Босни и Херцеговини, 31. агента у Хрватској и Словенији, 6 у Угарској и да су неки агенти Евиденцбироа били двојници које им је подментула српска обавештајна служба.
Зашто је регент Александар Караѓорѓевиќ 1920. године одликовао Стоју Кашиковиќ Обилиќевом златном медаљом за храброст.
Како је обавештајац Врховне команде Милоје Петровиќ из Тополе постао Петер Брудерман и како је разрадио своју мрежу сарадника. Каплар Петровиќ је разоткрио аустроугарску агентурну мрежу усмерену према Французима. На предлог генерала Сараја, команданта француске експедиционе армије Петровиќ је унапреѓен у чин потпоручника, а француска држава одликовала га је Орденом Ратног крста са палмом.

Слики

Тајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе СрбијеТајне службе Србије

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Histori Shqiptare

    image
  • Древни суперструктури (2020)

    image
    Ова револуционарна серија користи јединствен приступ у удубљивању у инжењерске мистерије иза најпознатијих древних граѓевина на свету, посматрајуц́и их из...
  • Тарих

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.