poster

Дјеца Медитерана: Турска: документарна серија

Djeca Mediterana (2017)

Документарец | хрватска
Режисер: Lana Šarić

сезона: 2

епизода: 1 - документарна серија

Содржина

Друга сезона води нас земљама које су у прошлости имале велику стратешку и поморску важност на Медитерану.
Турска и некадашња пријестолница Османског Царства, град Истанбул, некада су имали најмоќнију морнарицу свијета. Данас је Истанбул вибрантни велеград у којем пратимо живот његових становника на еуропској и азијској страни Боспорског тјеснаца те њихову повезаност с морем. Мултикултуралност и изнимно повијесно наслијеѓе обиљежја су данашње Турске.
Малта је оточна држава усред Медитерана, чију је повијест увелике одредила повезаност с витешким редом Светог Ивана. Ова земља данас је оријентирана на туризам те се бори с проблемима очувања околиша и свог културног наслијеѓа.
Регије Цамаргуе и Роуссиллон на обали француског југа западно од града Марсеиллеа подручје су прекрасне природе, мање познато од развиканих дестинација источног дијела ривијере, попут Нице, Антибеса и Монаца. У регији Цамаргуе пратимо живот узгајивача деликатесних шкољака, а у граду Ле Боулоу, на самој граници са Шпањолском, сазнајемо о комплексној повијести француског дијела каталонске регије, што је снажно одредило данашњи идентитет овог краја.
Путовање Медитераном води нас и југозападно у шпањолску покрајину Андалузију. Севилла је била полазишна точка великих експедиција које су из ње кретале у откриќа Новог свијета. Данас је то град глазбе, предивне архитектуре и очаравајуќе умјетности фламенца. У Антеqеури, граду који окружују непрегледни маслиници, упознајемо пољопривредна добра овог краја и шпањолске задруге које маслиново уље производе и извозе диљем свијета.
Португал се не налази на обалама Медитерана, али је свакако дио његовог цивилизацијског и географског круга. Блага клима регије Алгарве идеална је за узгој медитеранских пољопривредних култура, док су обале Атлантског оцеана богате рибом која се користи у гастрономским делицијама ове земље.
Град на два континента, Истанбул, некадашња је пријестолница двају великих царства, на стратешки важној позицији уз Боспорски тјеснац. Истанбул и данас очарава својом повијешќу, архитектуром и мултикултуралношќу. Живот у данашњој Турској и вибрантном граду с више од 20 милијуна становника упознајемо кроз животне приче бивше спорташице Хандан, данас власнице ресторана, и Серхата, подузетника и једриличара.

Сцеарист:
Продуцент: Jure Bušić

Слики

Дјеца Медитерана: ТурскаДјеца Медитерана: ТурскаДјеца Медитерана: ТурскаДјеца Медитерана: ТурскаДјеца Медитерана: ТурскаДјеца Медитерана: ТурскаДјеца Медитерана: Турска

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.