Путеви римских императора: Константинова задужбина - Медијана

Putevima rimskih imperatora (2016)

Документарец | Србија

епизода: 2

Содржина

Константин Велики, на врхунцу своје моќи у 4. веку, украсио је велелепним граѓевинама родни Наис. По опису историчара Приска, град опасан моќним бедемима лежао је на десној обали реке која протиче с његове јужне стране. Изван густо насељеног и урбанизованог градског језгра подизане су виле. Меѓу њима и Медијана. Иако археолошка истраживања трају више од једног века, много је непознаница и претпоставки о Константину Великом, Наису и Медијани.
Наратор емисије, археолог др Иван Бугарски, водиќе нас кроз прошлост Константиновог родног Наиса (Ниша) и Медијане, археолошког локалитета смештеног недалеко од центра града. Причаќе нам о цару Константину, времену у коме је владао, Миланском едикту, изгледу Наиса, чији остаци леже испод Нишке тврѓаве коју су Турци подигли у 18. веку, затим о вишедеценијским археолошким истраживањима, откриќу ранохришќанских некропола на територији града Ниша. Биќе речи и о имању Медијана и вили са перистилом, хореуму, базиликама, посебно о лепоти подних мозаика који се простиру на површини од око 1.000 метара квадратних, по чему је вила са перистилом на Медијани јединствен локалитет у нашој земљи.
Као и у претходним емисијама, и у овој смо тражили одговоре на нека важна питања: да ли је Медијана царско имање? да ли је вила са перистилом Константинова? да ли је вила са октогоном на Нишкој тврѓави део царске резиденције?

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Да сам ја неко

    image
    Ауторска емисија Раде Ѓуриќ поручује нам да смо сми ми “неко” и представља људе који могу послужити као инспирација свима, чије приче ќе их подстаќи на размишљање...
  • Лепше од Париза

    image
    Све је више села у Србији која постају туристичке дестинације. Многима је зато тешко да одаберу где да проведу одмор. Зато смо ми ту да вам помогнемо. Емисија...
  • Italia: viaggio nella bellezza

    image
  • Trust Me, I'm a Doctor (2013)

    image
    Medical journalist Michael Mosley & a team of doctors scientifically investigate popular health claims, myths & misconceptions.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.