сезона: 2

епизода: 15 - документарна серија

Содржина

Умјетна паучина: свилени полимери направљени биоинжењерингом - Тхомас Сцхеибел, финалист Награде за еуропског изумитеља 2018. у категорији Малих и средњих подузетника.
Њемачки знанственик Тхомас Сцхеибел методом биоинжењеринга развио је влакна у потпуности од протеина паучине. Суперлагани материјал је гладак на додир, али чвршќи од челика или кевлара.
Обична свила веќ стољеќима се добива на исти начин: гусјенице дудовог свилца Бомбyx мори узгајају се у заточеништву и свила се "убире" од чахура ларве дудовог свилца. Пауци се не могу индустријски узгајати због неколико разлога. Иако су њихова влакна јача него влакна дудовог свилца, пауци их не могу произвести у великој количини. А за разлику од дудових свилаца, пауци су љубоморни на свој териториј и канибали су. Зато се због њихових убилачких нагона узгој показао немогуќим.

Слики

Награда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас СцхеибелНаграда за еуропског изумитеља: Професор Др. Тхомас Сцхеибел

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Откриени тајни

    image
    Забавна и едукативна емисија.
  • Квадрат

    image
    Доколку имате потреба од некој совет, идеја за да го уредите просторот дома на најдобар начин, не губете време залудно на интернет погледајте ја емисијата и...
  • Голтка божество

    image
    Вино, мистичен збор, вкус,боја...Сласт на душата... Зошто во виното е вистината. За многу вински вистини, факти и мудрости, во серијалот насловен ГОЛТКА БОЖЕСТВО...
  • Зевзекманија

    image
    Хумор, сатира, цинизам, забава, пародичен поглед на нашата убава Македонија, и секако хуманоста на дело. Поминтете квалитетно време со единствената Зевзекманија.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.