poster

Ово је умјетност: Опсесија: документарна серија

THIS IS ART 2 (2017)

Документарец | Шпанија

сезона: 2

епизода: 8 - документарна серија

Содржина

Је ли опсесија негативна емоција у умјетности? Или можда управо супротно? У овој ќемо епизоди то покушати докучити истражујуќи опсесије различитих умјетника, као и повезнице измеѓу опсесије и стварања.
Започет ќемо са Јацqуес-Лоуисом Давидом, умјетником опсједнутим класичном прошлошќу, грчко-римским свијетом. Због тога ќемо се запутити на паришку Ликовну академију, гдје ќемо, уз помоќ студената, репродуцирати неке од његових најпознатијих слика.
Још један опсесивни умјетник био је Цлауде Монет. Попут сваког доброг импресиониста био је опсједнут свјетлошќу. Посјетит ќемо његов дом у Гивернyју и јапанско језерце које је испунио лопочима за своју посљедњу и најопсежнију серију слика.
На броду Пеqуод разговарамо с илустратором Јосéом Рамóном Сáнцхезом, који се, у доби од 80 година, осмјелио једну од својих дјечачких опсесија преточити у стрип - роман "Мобy Дицк" Хермана Мелвиллеа.
Чут ќемо и причу о опсесији коју је сликар Оскар Кокосцхка гајио према Алми Махлер, удовици складатеља Густава Махлера, и свему што је у животу чинио због те неузвраќене страсти.
Реконструират ќемо и призор из филма Алфреда Хитцхцоцка "Вртоглавица" (1958.), чија је главна тема опсесија мушкарца женом за коју вјерује да је обузета духом претка. То је сјајан примјер који показује да опсесија може бити лијепа колико и злокобна.
На крају ќемо отпутовати у Цап де Цреус како бисмо посјетили Пла де Туделу, стјеновит крајолик у којему је Салвадор Далí насликао једно од својих најпознатијих дјела, "Великог мастурбатора", које има врло особно значење.
Опсесије, врло често, свијет могу претворити у много креативније мјесто.

Слики

Ово је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: ОпсесијаОво је умјетност: Опсесија

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
  • Spycraft (2020)

    image
    Follows intelligence experts who offer an look behind the CIA's most secretive operations throughout history and the devices that made them possible.
  • Тајне ваше хране (2017)

    image
    Michael Mosley and James Wong reveal the delicious physics, chemistry and biology hidden inside our food. They travel the world in a culinary adventure to search...
  • Династии (2018)

    image
    Уѓите у свијет династијских борби за моќ и обитељских издаја, који је драматичнији него у било којем роману. Серија снимана више од четири године на...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.