сезона: 2

епизода: 1 - документарна серија

Содржина

Бол је стално присутна у нашем животу, од роѓења до смрти, и зато је уобичајена тема у умјетности. На ово путовање у најмрачнији кутак наше душе отпутит ќемо се с помоќу средства у којем се јављају највеќе боли: постеље. Захваљујуќи постељи, истражит ќемо разне аспекте те емоције која је тако негативна, а опет тако нужна за стварање.
Размотрит ќемо живот и стваралаштво неколико умјетника који су доживјели искуство патње: Фриде Кхало, која је трпјела изнимну физичку и емоционалну бол и знала је артикулирати у својим дјелима; Фрéдéрица Цхопина, који је боловао од туберкулозе и знао изразити тјескобу у својим складбама, од којих су оне најбоље складане у ќелији картузијанског самостана у Валлдемосси; те Антонија Тàпиеса, који је патио од болести плуќа и који је био увјерен да је живот испуњен боли нешто нужно и неизбјежно.
Покушат ќемо схватити зашто је слика "Крик" Едварда Мунцха, симбол тјескобе и егзистенцијалне празнине у умјетности, толико позната у свијету. Размислит ќемо и о односу измеѓу боли и креативности уз помоќ глазбеника и писца Јамеса Рходеса.
Но видјет ќемо и како други умјетници реагирају на бол и патњу: стварајуќи своја најбоља дјела, попут складатеља Гаетана Донизеттија и сликара Рембрандта Ван Ријна.
Свим је тим умјетницима нешто било заједничко: увјерење да док постоји бол, постоји и живот. Јер сви су они у дубини душе знали да је живот, иако болан, свакако вриједан живљења.

Слики

Ово је умјетност: БолОво је умјетност: БолОво је умјетност: БолОво је умјетност: БолОво је умјетност: БолОво је умјетност: БолОво је умјетност: БолОво је умјетност: Бол

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Династии (2018)

    image
    Уѓите у свијет династијских борби за моќ и обитељских издаја, који је драматичнији него у било којем роману. Серија снимана више од четири године на...
  • Средоземно море са Симоном Реевеом (2018)

    image
    Симон Рееве уноси свој препознатљиви шарм, хумор и аналитичност у ово истраживање кушњи пред којима стоји диван дио свијета. Средоземно море некоќ је било симбол...
  • Build It Bigger (2006)

    image
    Architect Danny Forster gets up close and personal with mega construction. Along the way, Danny explores design and construction of amazing structures. Danny...
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.