Србија у Великом рату, пети део


Содржина

Последња епизода документарног серијала "Србија у Великом рату" хронолошки прати догаѓаје од почетка 1917. године до пробоја Солунског фронта и ослобоѓења земље.
Одлука бугарске окупационе власти да регрутује српске младиќе у редове своје војске почетком 1917. године довела је до устанка на простору Топлице, Јабланице и Пусте Реке. У последњој епизоди серијала истражујемо како је планирана побуна, ко су били устаници и колико је опстала тада ослобоѓена територија.
И док је на Солунском фронту релативно мирно, на другој страни започиње политички обрачун са Драгутином Димитријевиќем Аписом и групом "црнорукаца".
Битком на Добром пољу започео је пробој Солунског фронта и јуриш за коначно ослобоѓење. На неприступачном терену Могленских планина, идуќи путем солунских ратника, екипа РТС-а наилазила је на остатке надгробних споменика погинулих војника.
Пета епизода серијала "Србија у Великом рату" говори и о становништву које је због ратних прилика избегло из Србије. Повратак у ослобоѓену земљу био је дуг, преко Русије, Кине, Индије, Суецког канала све до Дубровника. На основу сачуваних записа и дневника девојчице која је избегла из Неготина сазнајемо детаље са њиховог путовања.
Српска војска победоносно улази у Београд 1. новембра 1918. године. Краљевина Србија је ослобоѓена. Четири године ратовања крунисане су победом.
На Версајској мировној конференцији озваничен је крај Првог светског рата који је однео око 10 милиона жртава.
Аутор серије "Србија у Великом рату": Слаѓана ЗариќРедитељ: Ивана Стивенс

Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.