епизода: 36

Содржина

На једном од јужних обронака Парка природе Медведница, изнад Загреба, смјештена је утврда Медведград, изграѓена у 13. стољеќу.
Утврѓени племиќки град припадао је суставу утврда које су требале спријечити провалу Татара и још једно харање татарских коњаничких хорди. Саграѓен је на брду Мали Плазур.
Висока умјетничка изведбена разина и квалитета градње свједоче о богатом наручитељу.
Око градње Медведграда стручна литература биљежи низ недоумица, но сигурно је како је 1254. године бург био потпуно довршен.
Премда је био краљевски уреѓен и снажно утврѓен - с двоструким бедемима, опкопом, бранич кулама, цистерном, капелом и паласом - Медведград никада није пружио уточиште краљу и никада није био опсједан.
Нараторица: Паула Јусиќ

Сцеарист:
Продуцент: Paula Jusić

Слики

Бајковита Хрватска: Утврда МедведградБајковита Хрватска: Утврда МедведградБајковита Хрватска: Утврда МедведградБајковита Хрватска: Утврда МедведградБајковита Хрватска: Утврда МедведградБајковита Хрватска: Утврда Медведград

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Напуштени Пројекти (2016)

    image
    Неки од најневероватнијих светских инжењерских пројеката леже у рушевинама. Како и зашто? Ове приче представљају невероватне људе који су их дизајнирали и који су...
  • Путници

    image
    Путујте с нама уз емисију "Путници" на каналу Ал Јазеера Балканс.
  • Еко перспективе

    image
  • Наука на глупоста (2020)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.