poster

Адриано Оливетти - Снага сна

ADRIANO OLIVETTI (2013)

Биографија | Италија
Режисер: Michele Soavi

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

епизода: 1

Содржина

Година је 1960. Почиње производња првог електроничког калкулатора на транзистор на свијету, који је осмислила твртка "Оливетти". Спремају се пласирати га и на америчко тржиште. Адриано Оливетти усред је своје изванредне подузетничке пустоловине. Но ујутро 27. вељаче ова пустоловина буде нагло заустављена: Адриано улази у влак за Швицарску и премине од инфаркта. За собом оставља гомилу питања, двојби, жаљења, но и неизбрисив траг у друштвеној повијести, култури и политици Италије.
1. дио
Адриано с дванаест година почиње радити као научник у "Оливеттију". На то га је присилио отац Цамилло који жели да му син спозна стварност у творници која ќе једнога дана бити његова. Ту се раѓа његова жеља да из коријена промијени увјете живота својих радника и пријатељство с Мауром, вршњаком из радничке обитељи који ќе дуго остати уз њега. Адриано је веќ врло активан у управљању творницом те је често у сукобу с оцем Цамиллом. Година је 1943. и сви су Оливетти, Жидови и антифашисти, у опасности. Адрианова жена Паола и дјеца Роберто и Лидиа селе се у Фиесоле на сигурно. И Адриано је присиљен отиќи из Иврее након што је спасио живот савезничкој капетаници талијанско-америчког подријетла Карен Батес. Склања се у Швицарску. Ондје осмишљава реформе Италије: замршена је то и привлачна теорија која ќе бити основа његова дјеловања у годинама које слиједе. Цамилло, прије краја рата, умире. Године 1945. Адриано се враќа у Ивреу и преузима кормило творнице.
Вријеме је великих промјена: Адриано шири творницу и све обнови водеќи се естетски једноставним и строгим критеријима, пазеќи на свјетлост и на љепоту просторија. Усто, конкретно помаже радничким обитељима које су исцрпљене од рата и недостатка хране. Потакне и градњу нове зграде социјалне службе, одлучи запослити много нових радника.
Запосли Тересу, самохрану мајку, иако је једноме раднику украла новчаник. Тереса ускоро постане изврсна графичарка и заљуби се у Либера, младог и генијалног техничара којег Адриано отме Далмассу, свому противнику индустријалцу из покрајине Новара који ќе се опако борити против Адриана и његових замисли. Адриано с Либером пројектира нову писаќу машину Леттера 22 која ќе постиќи изниман успјех.
У Адрианов се живот изненада врати Карен Батес која му исприча да је отишла из војске и вратила се у Италију како би објавила књигу фотографија.

Слики

Адриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага снаАдриано Оливетти - Снага сна

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.