100 година Совјетског Савеза


Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

сезона: 1

епизода: 3

Содржина

Совјетски Савез је званично формиран 1922. као држава, политички експеримент, идеал, велики ожиљак на лицу историје...
Званично познат као Савез Совјетских Социјалистичких Република, СССР је био једнопартијска држава, под влашќу, контролом и казненим системом једнопартијске владавине. И то Комунистичке Партије.
Ниједна нација није нанела толико уништења сопственој популацији у име напретка. Власт је искварила владаре, а масе су патиле у име историје. То су исти они људи којима је власт и требало да припадне.
Постоји много фактора који су утицали на турбулентну историју Совјетског Савеза, али проста неукротива огромност територије била је незаобилазна. То је била држава величине континента, од Москве до Владивостока и од Лењинграда до Стаљинграда. Оно што сматрамо европским делом Русије је ништавно наспрам ширине Сибира. Спровоѓење било какве политике захтева силу. Компликоване, контрадикторне воѓе су се смењивале, исти људи који су одржавали у животу ову немогуќу државу снагом сопствене воље. Стаљин је био деспотски јунак чија окрутност је била безгранична, и који је ујединио нацију како би поразио Хитлера. Хрушчов, сналажљиви либерал, заговарао је реформе, а дозволио је да трка у наоружању ескалира. Брежњев, тај тајновити елемент за стару гарду, гурнуо је историју уназад. И наравно Горбачов, који је донео огромне промене, модернизацију и попуштање тензија, и на власти је дочекао колапс Совјетског Савеза, те неодрживе нације.
Током многих мучних година, ова огромна земља је била окренута од остатка света, параноична, економски несигурна, репресивна, и даље бацајуќи огромну сенку на свет. 20. век је обликован њеним потресима, чисткама, ратовима и воѓама.

Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.