poster

Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.

Čovjek i prostor (2022)

Документарец | хрватска
Режисер: Željko Sarić

сезона: 1

епизода: 6

Содржина

Номинације за награду Драго Галиќ за најбоље стамбено обликовање у 2018. години.
У шестој епизоди се поновно бавимо стамбеним типологијама и то четирима обитељским куќама.
Почињемо приказом загребачког Јабуковца и реконструкцијом модернистичке обитељске куќе која у свој кубични волумен инсертира скулптурални елемент завојитог стубишта чија зенитално освијетљена просторна спирала повезује све три висинске разине куќе и постаје језгра њезине унутрашње организације. Викенд куќа на Јадрији је пројектирана као метафора љетне кабине на плажи. У складу с тим и с чињеницом да се ради о приземној минијатури минимализираног програма, она пружа интимизацију и заклон, док се дневни живот практички одвија у вањском простору, па по принципу "мање је више" ствара врло квалитетан амбијент за љетовање.
Након тога се враќамо у амбијент загребачке Трешњевке гдје приказујемо доградњу, тј. анекс постојеќе обитељске куќе. Уске улице и уситњено индивидуално становање можда су најсликовитији приказ те четврти. Имајуќи то на уму и покушавајуќи задржати дух околног простора, дворишна доградња је изведена на начин да се својом топлом дрвеном фасадом напросто наслања на постојеќи објект стварајуќи јасан однос новог и старог. Тиме се меко уклапа у тај специфични трешњевачки 'сплеен' те ствара изврстан и израван однос с позадинским вртом.
Бедроцк хоусе на отоку Крку је куќа на осами намијењена за живот брачног пара, која се у потпуности прилагоѓава визурама и специфичном терену на којему се налази. Она се леѓима затвара према шуми у позадини да би се у потпуности отворила према напријед гдје се пружа спектакуларан поглед на Кварнерски заљев. Управо зато користи и два основна контрастна градбена елемента: стражње неправилне затворене зидове и предње правилно отворено стаклено прочеље. Специфична због чињенице да се уствари састоји од двије љетне куќе од којих је једна дневна (боравак) а једна ноќна (спавање), она уводи широко фронтално надстрешење које повезује обје куќе у јединствену цјелину.
Аутори концепције: Ведран Дупланчиќ, Никола Шкариќ, Сабина Сабљиќ
Водитељ продукције: Виктор Сариќ

Слики

Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: Драго Галиќ 2018.

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.